Magazin
Lagani kolač sa piškotama i jagodama! Svaka domaćica voli da ga sprema, idealan za brzu prolećnu poslasticu
Nekada je pravljenje kolača zahtevalo vešte ruke domaćica, ali danas možete da ih napravite lako i brzo. Više nema pečenja kora, već ih je zamenio keks, a kombinacija sastojaka je uvek savršena. Danas vam predlažemo da isprobate i recept za kolač sa kremastim filom, piškotama i prelivom od jagoda. Lagan je i osvežavajući, a lako se sprema.
Sastojci:
22 piškote
Za fil:
4 kašike brašna
4 kašike skroba
1 čaša šećera
1 l mleka
1 kesica vanilin šećera
1 kašika putera
1 pakovanje šlaga
Za preliv:
350 g jagoda
50 g skroba
80 g šećera
700 ml mleka
Recept za kolač sa piškotama:
U šerpi pomešajte brašno i skrob, pa dodajte šećer. Sipajte mleko i dobro promešajte da ne ostanu grudvice. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte vanilin šećer i puter, pa sve dobro sjedinite. Sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Kada se fil ohladi dodajte šlag i dobro umutite. Isecite piškote i dodajte u fil, pa lepo promešajte. U vatrostalnu posudu sipajte vodu, pa prospite i onda sipajte fil sa piškotama. Poravnajte i ostavite u frižideru nekih sat vremena. Jagode izblendirajte sa šećerom, pa procedite. Sipajte mleko i skrob i sve dobro promešajte. Kuvajte dok se preliv ne zgusne, uz neprestano mešanje. Premažite preko fila i ponovo ohladite. Ako želite ukrasite kokosom.