Magazin
Ceo svet je oduševljen ovim receptom za bakin kolač! Omiljena poslastica koja će vas opčiniti na prvi zalogaj (VIDEO)
Već znamo da su se prvi čizkejk i krofne pravili u antičkoj Grčkoj. Ali, da li ste znali da su tada nastali i vafli, kod nas poznatiji kao bakin kolač. U antičkoj Grčkoj se bakin kolač pravio od testa koje se sipalo između dve ravne ploče (tadašnjeg aparata za vafle). Zvali su se obleios, a pravili su se od brašna, mleka ili vode, a kasnije su dodavana i jaja.
Sastojci:
270 g brašna
50 g šećera
1 kašika praška za pecivo
3/4 kašičice soli
480 ml mleka
110 g putera
2 jajeta
2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i so. U drugu posudu sipajte mleko, istopljeni puter, jaja i vanilu. Sve lepo sjedinite, pa pomešajte obe smese i dobro umutite. Dobro zagrejte aparat za bakin kolač ili vafle, pa premažite uljem. Kutlačom sipajte testo koje ste napravili i pecite. Pecite dok ne dobije zlatnu boju.