Magazin
Svako dete na Balkanu je ovo doručkovalo! Starinski recept za priganice morate zapisati - Prejeftino je!
Priganice su crnogorski specijalitet koji podseća na domaće uštipke. Ovo vazdušasto testo savršeno se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom.
Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu koja takođe osvaja ukusom. Priganice su popularan izbor za doručak, ali su idealne za uživanje u bilo koje doba dana.
Priprema:
Zagrejte vodu da bude mlaka, pa u nju izmrvite kvasac i dodajte šećer. Ostavite da odstoji 5 minuta, zatim dodajte lozovaču ili šljivovicu.
U veću posudu sipajte brašno i so, pa postepeno dodajte pripremljenu smesu od kvasca. Mešajte dok ne dobijete glatko testo.
Pokrijte posudu providnom folijom i ostavite na toplom mestu da testo odstoji oko 30 minuta, dok se ne udvostruči.
Nakon što testo naraste, premesite ga varjačom i podelite na manje komade.
U dubljoj šerpi zagrejte ulje. Mokrom kašikom spuštajte komade testa u zagrejano ulje i pržite ih dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
Gotove priganice izvadite na papirni ubrus kako biste uklonili višak masnoće.
Poslužite tople uz prilog po želji i uživajte u ovom ukusnom crnogorskom specijalitetu.