Autor: Informer.rs

17.06.2024.

16:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Ovako dobre pogačice nećete naći ni u pekari! Hrskave spolja, a iznutra mekane - Svi će tražiti još!

Bez čekanja da naraste kvasac, bez čekanja da testo nakisne, ovaj recept nudi brz način za pripremu savršenih lisnatih pogačica sa sirom! Idealne su za brzinski doručak ili užinu, pa i večeru.

300 ml mleka
200 ml vode
100 ml ulja
1 kašika šećera
1 kašika soli
40 gr svežeg kvasca
250 gr margarina
500 gr sitnog sira
1 kg brašna
1 žumance (opciono)

Informer

Priprema:

U toplo mleko dodajte toplu vodu i izmrvite kvasac. Dodajte šećer i dobro izmešajte.

Dodajte polovinu brašna, so, skoro sve ulje (ostavite 2 kašike) i 2 pune kašike sira. Dobro izmešajte, pa postepeno dodajte preostalo brašno dok ne umesite testo. Trebalo bi da bude srednje čvrsto, da se ne lepi za ruke.

Nakon što umesite testo, prelijte ga preostalim uljem i ponovo dobro izmešajte. Ostavite da odstoji dok pripremite sir i margarin.

Narendajte margarin na pola testa, zatim preklopite testo. Ponovite postupak sa preostalim margarinom.

Razvucite testo u pravougaonik ili kvadrat, a zatim ga preklopite na način koji je prikazan u videu.

Pritiskajući oklagijom, razvucite testo. Pazite da ne previše valjate kako margarin ne bi cureo.

Nanesite sir na polovinu testa, preklopite drugom polovinom, odsecite ivice i secite testo na kvadrate ili pravougaonike po želji. Slažite ih na pleh.

Premažite pogačice žumancetom i pospite malo solju. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Ostavite pogačice da odstoje dok se rerna ne zagreje.

Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatno smeđu boju.

Napomena: Vreme pečenja može varirati u zavisnosti od vaše rerne. Uživajte u ovim ukusnim pogačicama!