05.07.2024.

13:02

Foto: Pixabay

Magazin

Recept za starinsko jelo koje vraća u detinjstvo! Svi smo obožavali ovo testo - napravite doručak ili večeru za nekoliko minuta

Prženo testo koje se kod nas naziva uštipcima mnogima su omiljeni doručak ili večera, a iako se tradicionalno jedu uz slani nadev, odnosno sir i jogurt, mogu se poslužiti i uz slatki u vidu šećera, džema ili krema. 

Sastojci:

500 g brašna

kocka svežeg kvasca (40 g) ili 1 kesica suvog kvasca (7 g)

kašičica šećera

kašičica soli

300 ml mlake vode

2 jaja

2 kašike ulja

Informer

 

Priprema:

Priprema kvasca: U manjoj posudi, pomešati kvasac sa šećerom i malo mlake vode (oko 50 ml). Ostaviti da kvasac nadođe (oko 10 minuta).

U velikoj posudi pomešati brašno i so. Napraviti udubljenje u sredini i dodati nadošli kvasac, jaja, ulje i preostalu mlaku vodu. Mešati dok se ne dobije glatko testo. Ako je potrebno, dodati još malo vode ili brašna.

Pokriti posudu sa testom čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste, oko 1-1.5 sat, ili dok se volumen testa ne udvostruči.

U dubokom tiganju ili šerpi zagrejati ulje na srednje jakoj vatri. Kašikom uzimati testo i stavljati ga u vrelo ulje. Pržiti uštipke sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđi, oko 2-3 minuta sa svake strane.

Kada su prženi, uštipke vaditi šupljikavom kašikom i stavljati ih na papirne ubruse da se ocede od viška ulja.

Uštipci se mogu poslužiti topli ili hladni, sa šećerom u prahu, džemom, medom ili slanim prilozima kao što su sir, pavlaka, kiselo mleko ili jogurt.