Autor: Informer.rs

12.07.2024.

16:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Preukusno i lagano letnje jelo! Lazanje od tikvica gotove su za tili čas

Lazanje od tikvica imaju samo tikvice i sir i nimalo brašna ili testenine.

Jednostavno se prave, samo je važno da pre pipreme isečete tikvice i posolite ih da bi pustile vodu.

Informer

 

Priprema:


Tikvice isecite na tanke kriške po dužini, pospite sa dve kašičice soli i ostavite da puste tečnost. 

Zagrejte tiganj na jakoj vatri.

Tikvice premažite sa obe strane maslinovim uljem i začinite sa 1/2 kašičice bibera. Pecite sa svake strane dok ne omekšaju i počnu da se lepe za tepsiju.

Zagrejte rernu na 190 stepeni.

Zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u dubokom loncu na srednjoj vatri i dodajte mleveno meso.

Dinstajte meso, neprestano lomeći varjačom, oko 5 minuta.

Dodajte seckani crni luk i dinstajte još 5 minuta, a zatim dodajte beli luk i dinstajte još minut.

Sipajte paradajz sos i polovinu bosiljka i peršuna.

Začinite sa 1 kašičicom soli i pola kašičice bibera.

Pustite da provri, a zatim poklopite i kuvajte 10 minuta, povremeno mešajući.

Dodati začine po ukusu, pa skloniti sa vatre i ostaviti po strani.

U činiji pomešajte četvrtinu mocarele, rikota sir, parmezan, 1 jaje, ostatak bosiljka i peršuna i 1/2 kašičice soli. Dobro promešati.

Na dno posude za pečenje ili pleha centimetra rasporedite oko pola šolje fila od mesa.

Pokrijte slojem tikvica, sipajte trećinu fila od mesa, pospite četvrtinom mocarele i prelijte filom od sira.

Ponovite u tri sloja - tikvice, fil od mesa, fil od mocarele i sira.

U lazanje zabodite desetak čačkalica, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite 40 do 45 minuta.

Skinite foliju i pecite lazanje još 3-4 minuta.

Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim isecite i poslužite.