Autor: Informer.rs

10.08.2024.

14:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Napravite slatko od celih šljiva sa orasima! Ovaj tradicionalni recept se prenosi sa kolena na koleno

Slatko se priprema od raznog voća. U mnogim kućama slatko i voda su jutarnji ritual, za dobar početak dana i obavezno posluženje kada naiđu gosti. 

Slatko od šljiva priprema se još od kraja 19. veka. Prema ovom tradicionalnom receptu u sredini svake šljive nalazi se orah.

Informer

 

Priprema:

Kreč rastvoriti u 2,5 l vode, dobro promešati i ostaviti sat-dva da se dobro slegne.

Sipajte bistru krečnu vodu u veću posudu.

Oprane šljive blanširajte vrelom vodom, ostavite da odstoje nekoliko minuta, pa ogulite nožem, uklonite košticu i spustite šljive u krečnu vodu.

Šljive treba da stoje u krečnoj vodi najmanje sat vremena.

Nakon toga ih izvaditi i dobro oprati pod hladnom vodom i ostaviti da se malo ocede.

U svaku šljivu umesto koštice stavite četvrtinu zrna oraha.

Šećer pomešati sa 2 dl vode i pažljivo spustiti šljive.

Kuvajte na umerenoj temperaturi oko pola sata uz povremeno protresanje šerpe i ne mešajući.

Slatko se kuva kada je sirup toliko gust da u velikim kapima pada sa kašike.

Desetak minuta pre kraja kuvanja dodajte limun isečen na kolutiće.

Pred kraj dodajte listove rozete, ako želite.

Sklonite šerpu sa šporeta, prekrijte čistom, vlažnom salvetom i ostavite preko noći da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Tegle za slatko operite, stavite u rernu  na 100 stepeni.

Zagrejte tegle pola sata, a zatim isključite rernu i ostavite da se tegle potpuno ohlade.

Sutradan sipajte hladno slatko u hladne tegle, stavite kolut limuna uza zid tegle i dobro zatvorite.

Ovako pripremljeno slatko može trajati nekoliko godina.