Autor: Informer.rs

13.08.2024.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Starinski recept za ledene kocke! Najpopularniji letnji kolač se sprema nikad brže!

Ledene kocke, poznate i kao Nitrijanske kocke, spadaju u najomiljenije kolače koji se često služe na proslavama. Njihov mekani biskvit, natopljen šećernim sirupom, premazan kremastim filom i prekriven glazurom od čokolade, čini ih pravim slatkim delikatesom.

Ovaj kolač savršeno spaja bogate ukuse, a ako ste ljubitelj ledenih kocki, preporučujemo da isprobate ovaj klasičan recept. Vanilin šećer u filu neutralizuje jačinu brašna, dok upotreba mleka u glazuri dok upotreba mleka u glazuri osigurava savršenu teksturu bez pucanja.

Informer

Sastojci:

Za koru:

6 jaja
6 kašika brašna
3 kašike ulja
4 kašike kakaoa
1 kašičica praška za pecivo

Za preliv:

200 g šećera
2 čaše vode

Za fil:

600 ml mleka
9 punih kašika brašna
250 g putera
150 g šećera u prahu
2 vanilin šećera

Za glazuru:

Informer

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca. Žumanca penasto umutite, dodajte ulje i ponovo umutite. Zatim dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo i kakao, pa sve sjedinite mikserom. Umućena belanca nežno umešajte u smesu od žumanaca.

Smesu sipajte u pleh prethodno podmazan uljem i posut brašnom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.

Dok se kora peče, pripremite sirup. U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kuvajte dok ne proključa. Kada je kora pečena, izbodite je viljuškom i prelijte vrućim sirupom.

Za fil, pomešajte 200 ml mleka sa brašnom tako da ne ostanu grudvice. Preostalo mleko sipajte u šerpu, dodajte vanilin šećer i zagrejte. Dodajte smesu sa brašnom u zagrejano mleko i kuvajte uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne. Ostavite fil da se ohladi, a zatim u njega dodajte penasto umućen puter sa šećerom u prahu. Sve sjedinite mikserom.

Fil ravnomerno rasporedite preko ohlađene kore. Za glazuru, otopite čokoladu sa mlekom i premažite preko fila. Kolač ostavite u frižideru da se glazura stegne pre sečenja i posluživanja.