• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

09.06.2024

06:21

Ledene kocke za vrele dane! Napravite čuvenu poslasticu po originalnom, bakinom receptu

Shuterstock

Recepti

Ledene kocke za vrele dane! Napravite čuvenu poslasticu po originalnom, bakinom receptu

Podeli vest

Preukusan, kremast i neodoljiv kolač je prava radost za sve ukućane.

Ledene kocke se jednostavno i lako prave. Naše bake i mame su često pravile ovaj kolač, i to ne samo u posebnim prilikama. 

Ovaj kolač se pravi u raznim varijantama, ali je ovaj originalni, sa tamnom korom i belim filom, svakako najpopularniji. 

Sastojci:

Za krem:
jedan litar mleka
80 grama gustina
80 grama brašna
200 grama šećera
250 grama putera ili margarina
Za koru:
četiri jaja
100 grama šećera
80 grama brašna
pola kesice praška za pecivo
25 grama kakaoa

Sirup za zalivanje kore:
250 mililitara vode
100 grama šećera
 
Glazura:
200 grama čokolade za kuvanje
šest kašika ulja

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Prvo morate napraviti krem.

U posudu sa brašnom dodajte gustin i šećer i kratko promešajte. Odvojite deo hladnog mleka i sipajte u smesu od brašna i dobro promešajte da u smesi nema grudvica.

Ostatak mleka staviti da proključa, skloniti sa šporeta, sipati smesu i ponovo staviti na šporet.

Uz stalno mešanje kuvajte krem dok ne postane gust. Zatim kuvani krem prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.

Za koru su potrebne dve činije jer ćete odvojiti belanca od žumanaca.

Belanca umutite mikserom u čvrst sneg, dodajte šećer i sve ponovo pomešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

U smesu od belanaca postepeno dodajte žumanca i mutite ih mikserom.

Na kraju dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao.

Sve ručno sjedinite da dobijete ujednačenu smesu.

Smesu sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni na 190 stepeni.

Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne i ohladite na sobnoj temperaturi.

Nakon toga potrebno je napraviti sirup za koru. U šerpu sipajte vodu i šećer i sve zagrejte dok ne provri. Hladnu koru prelijte vrućim sirupom.

Umutite mikserom puter ili margarin sobne temperature i postepeno ga dodajte u krem. Nastavite sa mućenjem.  

Gotov krem nanesite na koru i dobro poravnajte.

Ostavite kolač da se ohladi i pripremite glazuru.

Čokoladu sa uljem otopite na pari, pa kada se malo prohladi nanesite preko krema.

 Pre sečenja i serviranja, kolač mora da se ohladi najmanje četiri sata, a najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći u frižideru.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set