Autor: Informer.rs

18.08.2024.

15:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Napravite domaću ljutenicu! Zimnica za prave gurmane ima poseban ukus

Ljutenica nije gusta kao ajvar. Ima pikantan, blago ljuti ukus i odličan je prilog za mnoga jela.

Potrebno vam je malo vremena i truda da je napravite, ali se svakako isplati. 

Informer

 

Priprema:

Pečenu papriku očistiti i samleti ili iseći na kockice.

Paradajz potopiti na jedan minut u ključalu vodu i skinuti mu ljusku. I njega samleti ili iseckati na kockice.

Peršun, celer, paškanat i šargarepu izrendati. Beli luk očistiti i ostavite cele čenove. Ljute papričice iseckati.

Paradajz, šargarepu, celer, peršun, paškanat, so, šećer i sirće kuvajte nekih 40 minuta dok se lepo ne rastopi paradajz.

Dodajte pečenu i ljutu papriku i ulje.

Kuvajte sve to oko dva sata uz mešanje na svakih 10 minuta.

15 minuta pred kraj dodati krupno sečen beli luk i konzervans. Probati i dosoliti ako ima potrebe.

Sipati u tegle i zapeći u rernu oko 30-40 minuta na 100 stepeni.