Autor: Informer.rs

22.08.2024.

06:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Recept za posni đuveč! Starinsko jelo bogato povrćem će oduševiti sve - Prste da poližete!

U danima posta, kada tražimo recepte koji su i ukusni i jednostavni, đuveč se ističe kao jedno od najomiljenijih jela na trpezi. Ovo tradicionalno jelo balkanske kuhinje kombinuje bogatstvo povrća sa blagim, ali prepoznatljivim ukusom.

Posni đuveč je idealan za sve prilike - bilo da spremate obrok za celu porodicu ili tražite nešto što se lako može pripremiti unapred i podgrejati kada vam zatreba. Jednostavan za pripremu, a bogat aromama, đuveč je savršen izbor za sve one koji žele nešto zdravo i ukusno, a ujedno i posno.

Naravno, ako postite na vodi, onda ovaj recept nije za vas jer je ovde taj sastojak neizostavan. 

Informer

 

Sastojci:

200 g pirinča
2 crvena luka
2 šargarepe
1 tikvica
1 crvena paprika
1 zelena paprika
2 paradajza
100 g graška
2 čena belog luka
2 krompira
50 ml ulja
1 kašičica aleve paprike
So, biber, suvi začin po ukusu
Sveže peršunovo lišće za dekoraciju

Priprema:

Oljuštite i sitno naseckajte luk, šargarepu, papriku, tikvicu, krompir, i paradajz. Beli luk sitno naseckajte ili izgnječite.

U dubljoj šerpi, na zagrejanom ulju, propržite luk dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu, papriku, i tikvicu, pa sve zajedno dinstajte oko 5 minuta. Zatim dodajte krompir i beli luk, i nastavite dinstanje još nekoliko minuta.

U šerpu sa povrćem dodajte opran pirinač i alevu papriku, pa sve zajedno promešajte. Nalijte vodom (otprilike 400 ml), dodajte so, biber, suvi začin po ukusu, i pustite da proključa.

Pred kraj kuvanja dodajte grašak i paradajz, pa kuvajte još 10-ak minuta. Kada je đuveč gotov, ostavite ga poklopljenog još nekoliko minuta da se ukusi sjedine.

Poslužite đuveč topao, ukrašen svežim peršunovim lišćem. Možete ga servirati kao glavno jelo ili kao prilog.