25.08.2024.

10:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Domaći džem od smokve! Jedini pravi recept naših baka koji vole sve generacije

Sastojci:

1 kg smokava, sa peteljkom i isečenih na komade

190 g šećera

30 g plus 2 kašike soka od 1 limuna

60 ml vode

Informer

 

Priprema: 

Kako biste napravili džem, u veliku šerpu sipajte komade smokava sa šećerom i ostavite da odstoje, povremeno mešajući, oko 15 minuta, dok se šećer uglavnom ne rastvori i smokve ne postanu sočne. Dodajte limunov sok i vodu i prokuvajte mešajući, dok se šećer potpuno ne rastvori.

Kuvajte džem od smokava na umerenoj vatri, povremeno mešajući, oko 20 minuta. Kašikom stavite džem u tri tegle od 250 g, ostavljajući pola centimetra prostora pri vrhu.

Zatvorite tegle i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Čuvajte džem u frižideru do 3 meseca.