Autor: Informer.rs

26.08.2024.

08:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Grčka portokalopita miriše na leto i pomorandže! Neverovatno je slasna, a ovo je originalan recept

Mirisna grčka pita ima tvrde korice, a mekana je i sočna iznutra. Dominira slatko-kiseli ukus pomorandže, pa je veoma osvežavajuća.

Ovo je originalni recept:

Informer

 

Priprema:

Raširite listove kore na stolu i ostavite ih oko dva sata da se osuše.

Zagrejte rernu na 180°C. Isecite listove kore na srednje trake ili ih jednostavno iscepkajte na manje komade. Izrendajte na sitno koru od pomorandže.

Mikserom umutite jaja i 200 g šećera postepeno povećavajući brzinu miksera dok smeša ne postane bela i pahuljasta.

Dodajte u fil izrendanu koricu od pomorandže. Dodajte grčki jogurt, vanilin šećer, prašak za pecivo, muteći mikserom ali na srednjoj brzini.

Nakon što ste mešali sastojke, dodajte na kraju suncokretovo ulje. Dobro izmešati dok smeša ne postane homogena.

Malo po malo dodajte komadiće kora, lagano mešajući varjačom. Prespite fil u nauljenu tepsiju.

Pecite oko sat vremena, dok ne porumeni i dok se ne formira zlatna korica. Ostavite da se ohladi.

Sirup pripremate tako što stavite šećer, vodu, sok od pomorandže i cimet u šerpu - kuvajte na umerenoj vatri 2 minuta. Vruć sirup prelijte polako i ravnomerno preko ohlađene pite.

Na kraju možete ukrasiti komadićima pomorandže i poslužiti je uz kuglu sladoleda od vanile.