Autor: Informer.rs

29.08.2024.

11:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Nikako ne razbijajte ovako jaja! Na taj način nam bakterije ulaze u hranu

Jaja su važan deo ishrane zbog svojih nutritivnih vrednosti i sposobnosti da ojačaju imunitet. Stoga, važno je znati da ih spremite na pravi način kako biste izbegli eventualne zdravstvene rizike.

Stručnjaci upozoravaju da je razbijanje jajeta na ivici posude ili tiganja rizično i da postoji sigurniji način.

Informer

 

Naime, kada jaje razbijate na oštrim površinama ili nožem, može se desiti da delovi ljuske upadnu unutra, što povećava rizik od unošenja bakterija. Ovo je posebno opasno kod jaja koja se pripremaju "na oko" ili mekano umešana, jer se ne kuvaju dovoljno dugo da bi se sve bakterije uništile.

Da biste sigurno razbili jaje, preporučuje se da ga udarite jednom čvrstom rukom o ravnu, čvrstu površinu, poput kuhinjske radne ploče.

Ova metoda smanjuje šanse da se ljuska raspadne ili da žumance pukne, a belance i žumance će lakše izaći iz ljuske. Uz malo vežbe, ovaj način će vam postati jednostavniji i sigurniji, objasnio je stručnjak rekao je stručnjak koji piše za The Kitchn, popularni sajt o kuvanju, prenosi "Nypost".

- Jedan čvrst udarac i jaje će se razbiti, lako otvoriti, a žumance i belance će iskliznuti napolje, sve to dok izbegavate da se ljuska rasprši u milion delova, da delovi ljuske završe u jajetu, da se žumance razbije ili da se bakterije sa spoljašnjeg dela ljuske unesu u žumance ili belance - objasnio je stručnjak.

Svakako da bi se potpuno smanjio rizik, najbolje bi bilo da jaja blago operete pod mlazom vuće vode.