Autor: Informer.rs

03.09.2024.

13:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Napravite pravi makedonski ajvar! Ljutkast je i neodoljiv - ovaj ukus ćete obožavati

Ovo je originalan recept za makedonski ajvar:

Informer

 

Priprema:

Paprike za ajvar ispecite na roštilju, u rerni ili na plotni. Nakon pečenja, stavite ih u veliku posudu i pokrijte da bi se lakše ljuštile.

Kada se ohlade, ogulite ih i očistite od semena. Patlidžane ispecite na isti način, oljuštite ih i odstranite seme. Ljutim papričicama uklonite semenke (ako želite blažu verziju), a zatim ih sitno iseckajte.

Sameljite paprike, patlidžane i ljute papričice u mašini za mlevenje mesa ili ih usitnite u blenderu, ali ne previše sitno – neka ostanu sitni komadići za teksturu. 

U velikom loncu zagrejte ulje. Dodajte mlevenu smesu i pržite je na srednje jakoj vatri uz stalno mešanje.Dodajte so, šećer i sirće. Pržite dok se smesa ne zgusne, a ulje ne počne da se odvaja od smese (ovo može potrajati 2-3 sata). 

Pred kraj kuvanja, dodajte sitno iseckani beli luk (ako ga koristite) i još malo pržite dok ne omekša i smesa ne postane potpuno homogena. 

Sterilizujte staklene tegle i poklopce. Dok je ajvar još vruć, sipajte ga u pripremljene tegle, dobro zatvorite i okrenite ih naopako da se hermetički zatvore. Ostavite ih tako da se ohlade.