02.09.2024.

06:20

Foto: Shuterstock

Magazin

Originalna teleća čorba! Recept po kome su spremali naši stari - savršeni spoj mesa i krompira

Sastojci:

1 kg teletine, isečene na komade

1 kg krompira

1 šargarepa

1 celer

1 beli luk

1 ½ kašika maslinovog ulja

1 l bujona od mesa

so po ukusu

biber po ukusu

20 g brašna tipa 00

50 ml belog vina

1 grančica žalfije

1 grančica ruzmarina

1 grančica timijana

Informer

 

Priprema: 

Za pripremu čorbe sa teletinom i krompirom počnite tako što ćete oprati i oljuštiti šargarepu, luk i celer, pa ih iseckajte. Uzmite teleće meso, uklonite vezivno tkivo, odnosno bele providne delove koji bi mogli da otvrdnu meso nakon kuvanja i isecite ga na komadiće. Uzmite veliki lonac, zagrejte maslinovo ulje, dodajte seckanu mešavinu, začinite 5 minuta na umerenoj vatri, a zatim dodajte komade telećeg mesa. Začinite solju i biberom po ukusu i zapržite meso 4-5 minuta.

Sada pospite prethodno prosejanim brašnom, dobro ga umešajte u tečnost za kuvanje da se ne bi zgrudvalo. Kada se brašno upije dodajte belo vino i ostaviti da potpuno ispari, pa sipajte bujon. Začinite grančicama aromatičnog bilja. Poklopite i nastavite da kuvate 1 sat, povremeno mešajući.

Nakon toga izvaditi aromatično začinsko bilje. U međuvremenu operite i oljuštite krompir i isecite ga na kockice iste veličine kako što ste isekli meso. Dodajte krompir u čorbu i nastavite da kuvate još sat vremena sa poklopcem, povremeno mešajte dok krompir i teletina ne omekšaju.