Autor: Informer.rs

02.10.2024.

12:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Priprema za kuvanje džema! Ovo svaka iskusna domaćica treba da zna

Tegle

Ako ih punite vrućim sadržajem, dovoljno je da ih pre punjenja operete. U ostalim slučajevima treba ih pre toga sterilisati: operite ih i stavite u veliku posudu. Napunite posudu vodom i stavite da vri oko pet minuta. Sklonite sa vatre, ali držite u vodi sve do upotrebe.

Pre punjenja ih ostavite da se ocede. Proverite i da li se poklopac dobro zatvara. To je važno, jer ukoliko prodre vazduh, pojaviće se buđ. Napunite teglu vrućom vodom, zatvorite i okrenite naopačke. Ako voda ne curi, punite.

Voće

Plodovi treba da budu zreli i zdravi, a pre pripreme samo ih operite.
Limun za bolje želiranje Pre kuvanja u voćnu smesu dodajte nekoliko kapi soka od limuna jer to pojačava svežu aromu i potpomaže želiranje džemova. Sok limuna dodajte postupno, da ne preterate.  

Informer

Provera gustine

Da biste proverili da li se džem dovoljno kuvao, na hladan tanjir stavite kašičicu voćne smese. Ako je gusta, kuvanje je završeno. Ako je retka i klizi sa kašičice kad je podignete, nastavite da kuvate.

SAVET PLUS

Gotovo svako voće sadrži pektin, prirodno sredstvo za želiranje, ali u različitim količinama. Pektinom su bogate šljive, jabuke, dunje, agrumi, pa za njihovu pripremu treba manje šećera. Ako želite da smanjite šećer, u prodavnicama zdrave hrane može se naći pektin jabuke, koji se dobija iz nezrelih jabuka i pogodan je kao sredstvo za želiranje.