Magazin
Šarena turšija sa esencijom za celu zimu! Odličan recept da bude savršeno hrskava i kisela
Sastojci:
1 kg karfiola
1 kg šargarepe
1 kg krastavaca
1 kg zelenog paradajza
1 kg paprike po želji (najbolje zelene ili žute)
Za preliv:
5 l vode
100 ml esencije
150 g soli
100 g šećera
1 kesica konzervansa
1 kesica vinobrana
1 kesica bibera u zrnu
lovorov list po želji
Recept:
Kako biste napravili turšiju prvo dobro operite očistite i operite povrće. Karfiol iscepkajte na cvetove. Paprike isecite na četvrtine, a krastavčiće ubacite cele, kao i paradajz. Šargarepe isecite na na štapiće.
Prokuvajte 1 l vode sa šećerom, solju i biberom. Ostavite da se prohladi, a zatim dodajte konzervans, vinobran i esenciju. Sve dobro promešajte kako bi se istopilo, a zatim dodajte ostatak vode i odabrane začine.
Povrće rasporedite u tegle i nalijte prelivom. Teglice dobro zatvorite i odložite na tamnom i hladnom mestu. Nakon 21 dana, možete je koristiti za jelo.