08.10.2024.

21:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Šarena turšija sa esencijom za celu zimu! Odličan recept da bude savršeno hrskava i kisela

Sastojci:

1 kg karfiola

1 kg šargarepe

1 kg krastavaca

1 kg zelenog paradajza

1 kg paprike po želji (najbolje zelene ili žute)

Za preliv:

5 l vode

100 ml esencije

150 g soli

100 g šećera

1 kesica konzervansa

1 kesica vinobrana

1 kesica bibera u zrnu

lovorov list po želji

Informer

 

Recept:

Kako biste napravili turšiju prvo dobro operite očistite i operite povrće. Karfiol iscepkajte na cvetove. Paprike isecite na četvrtine, a krastavčiće ubacite cele, kao i paradajz. Šargarepe isecite na na štapiće.

Prokuvajte 1 l vode sa šećerom, solju i biberom. Ostavite da se prohladi, a zatim dodajte konzervans, vinobran i esenciju. Sve dobro promešajte kako bi se istopilo, a zatim dodajte ostatak vode i odabrane začine.

Povrće rasporedite u tegle i nalijte prelivom. Teglice dobro zatvorite i odložite na tamnom i hladnom mestu. Nakon 21 dana, možete je koristiti za jelo. 

Informer