• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.10.2023

13:13

Najbolji recept za turšiju! Jedan sastojak je čini posebno ukusnom

Shutterstock

Recepti

Najbolji recept za turšiju! Jedan sastojak je čini posebno ukusnom

Podeli vest

Turšija je tradicionalni balkanski recept koji podrazumeva kiseli krastavac, papriku, kupus i drugo povrće ukiseljeno u sirće, so i začine.

Evo osnovnog recepta za turšiju:

Sastojci:

1 kg krastavaca (ili raznog povrća po izboru, kao što su paprike, šargarepe, karfiol, luk, itd.)
1,5 l vode
250 ml sirćeta (belo vinsko ili jabučno)
3 kašike soli
2 kašičice šećera
5-6 zrna bibera
2-3 lovorova lista
3-4 čena belog luka (opciono)
1-2 sveže ljute papričice (opciono, za ljubitelje pikantne turšije)

Foto: Pixels

 

 

Uputstva:

Povrće pripremite tako da ga operete i očistite. Krastavce operite i odsecite krajeve, a veće povrće nasecite na komade koji će odgovarati tegli u kojoj ćete čuvati turšiju. Po želji, možete povrće iseći na štapiće, krugove ili kolutove.

U velikoj šerpi, prokuvajte vodu i dodajte so i šećer. Kuvajte dok se so i šećer potpuno ne rastope. Onda dodajte sirće i promešajte.

U sterilisane staklene tegle (veličina tegli zavisi od količine povrća koju imate), stavite po nekoliko zrna bibera, lovorov list, i ako želite, nekoliko čenova belog luka i seckane ljute papričice.

Povrće složite u tegle. Pripazite da tegle nisu napunjene do vrha, ostavite malo prostora na vrhu.

Prelijte kiselom mešavinom (vodom, solju, šećerom i sirćetom) preko povrća u teglama. Pripazite da povrće bude potpuno prekriveno tečnošću.

Zatvorite tegle poklopcima i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Ohlađene tegle možete čuvati u frižideru najmanje nedelju dana pre nego što počnete da ih konzumirate. Što duže stoje, to će ukusi bolje proživeti i postaće sve bolji.

Posle nekoliko dana, turšija će biti spremna za konzumaciju. Možete je poslužiti kao prilog uz razna jela, sendviče ili kao grickalicu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija