• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

06.09.2025

13:00

Džem će duže trajati: Uz 1 sastojak neće se kvariti i biće ukusniji - trik iskusnih domaćica

Shutterstock

Dom i porodica

Džem će duže trajati: Uz 1 sastojak neće se kvariti i biće ukusniji - trik iskusnih domaćica

Podeli vest

Dodavanje limuntusa, odnosno limunske kiseline, u domaći džem ima nekoliko važnih funkcija, od kojih je jedna – produženje trajnosti.

Većina ljudi danas kupuje gotovu zimnicu, zato što pripremanje iste iziskuje mnogo vremena, truda i novca. Ali kupovni džem ne može da se uporedi sa onim domaćinskim, po bakinom receptu. Iskusne domaćice su otkrile trik koji će vam pomoći da on što duže traje. 

Trik iskusnih domaćica 

Sve što treba da dodate u džem jeste limuntus ili limunsku kiselinu. Na kilogram voća dovoljno je da stavite trećinu kašičice i to pet minuta pred kraj kuvanja. Prednost limunske kiseline je i to što će sa njom džem zadržati bogatu boju, stabilizovaće ukus i neće biti zašećeren. 

Foto: Shutterstock

džemovi

Limunska kiselina je prirodni konzervans koji pomaže u očuvanju boje, ukusa i teksture džema, ali i u sprečavanju kvarenja. Bakterije, plesni i drugi mikroorganizmi koji mogu da uzrokuju kvarenje hrane, teže preživljavaju i razmnožavaju se u kiselom okruženju.

Pored toga, limunska kiselina poboljšava ukus džema, jer blago pojačava prirodnu aromu voća i balansira slatkoću. Time se dobija osvežavajući ukus, ali i džem koji može stajati duže, uz pravilno skladištenje.

Dakle, iako se limuntus dodaje u malim količinama, njegova uloga u pravljenju džema je veoma značajna, jer produžava trajnost, poboljšava želiranje i čuva svežinu ukusa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set