• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.08.2024

06:21

Džem od šljiva na starinski način! Ne postoji bolji i prostiji recept

Shutterstock

Recepti

Džem od šljiva na starinski način! Ne postoji bolji i prostiji recept

Podeli vest

Džem od šljiva je omiljena zimnica koja se lako priprema i donosi slatki užitak tokom cele godine.

Džem od šljiva je omiljena zimnica koja se savršeno uklapa u razne slane i slatke obroke. Njegova priprema je jednostavna, a rezultat je ukusan i aromatičan dodatak vašim jelima.

Sastojci:

6 kg slatkih, zrelih šljiva, opranih
600 g šećera

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Očistite šljive od koštica i presecite ih na pola. Stavite ih u posudu, pospite šećerom i dobro izmešajte. Ostavite da odstoje 1 sat kako bi pustile svoje sokove.

Prebacite smesu u veliki lonac i stavite na šporet. Kuvajte nepoklopljeno, povremeno mešajući, dok ne proključa. Nakon toga, kuvajte 10 minuta, zatim isključite vatru i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ponovite ovaj postupak još tri puta. Prilikom poslednjeg kuvanja, nastavite na nižoj temperaturi i stalno mešajte kako ne bi zagorelo.

Prebacite vreli džem u sterilizovane tegle i dobro ih zatvorite, ali ne previše čvrsto da bi vazdušni mehurići mogli da izađu. Stavite tegle u veliki lonac, prelijte sa 50 ml vode, proključajte i kuvajte 15 minuta.

Izvadite tegle iz lonca i ostavite ih da se hlade na sobnoj temperaturi 12-24 sata. Nakon toga, džem je spreman za uživanje.

Sada možete uživati u domaćem džemu od šljiva, koji će vašim obrocima dodati posebnu notu tokom hladnih zimskih dana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija