Magazin
Najbolji recept za kesten pire! Jesenja poslastica kojoj niko ne može da odoli
Kesten pire možete umutiti sa mlekom, vodom, biljnim mlekom…Isto tako, količinu šećera možete povećai ili smanjiti, a možete, po želji i ukusu, dodati cimet, muskatni orah, rum, vanilu...
Priprema:
Kestenje operite, zasecite,, stavite u šerpu, prelijte vodom, da ogrezne i kuvajte 20-30 minuta od momenta kada provri.
Prohladite ga i oljuštite. Skinite i tanku opnu koja se nalazi ispod ljuske jer ta opna ima malo oporiji ukus. Oljušteno kestenje izgnječite gnječilicom za krompir ili sameljite u blenderu. Dodajte šećer i postepeno sipajte pavlaku dok ne dobijete željenu gustinu. Uzmite u obzir da će kesten pire biti čvršći kada odstoji jer kestenje sadrži dosta skroba, više nego krompir.
Prilikom služenja, ovu poslasticu možete ukrasiti šlagom. Možete dodati i preliv od čokolade.