12.09.2022.

16:03

Foto: Joe Giddens/Pool Photo via AP

Magazin

NIJE JELA šta je HTELA! Jelovnik kraljice Elizabete zaslužan za njenu DUGOVEČNOST!

Ono što je kraljica Elizabeta II volela da jede svaki dan se nije mnogo menjalo za 60 godina, kaže  Daren Mekgrejdi, jedan od njenih ličnih kuvara u svojoj knjizi "Kraljevsko jelo: recepti i sećanja iz dvorske kuhinje", a koji ima i svoj Jutjub kanal. Ono što je jedino dobila kao lekarski nalog jeste da izbaci noćni koktel, a držala se isključivo veoma zdrave ishrane - sa nekoliko poslastica. 

Hrana koju je navodno jela svaki dan doprinosila je tome da održi zdravlje i vitalnost do svoje 96. godine, smatra Mekgrejdi. I ne brinite ako ne možete da se pridržavate tako strogog režima; kako Mekgrejdi izveštava u bilo kom trenutku dok je radio u palati, kraljica je imala oko 20 kuvara koji su radili za nju. Predstavili bi joj jelovnik iz kojeg je birala svoj dnevni meni, prenosi Eat This Not That.

Čaj i keks

Kraljica je svoj dan počinjala šoljicom toplog crnog čaja sa mlekom, bez šećera i sa nekoliko keksića. Otkriveno je da su njeni omiljeni keksići svih vremena bili "Chocolate Bath Olivers", a reč je o hrskavim kolačićima obloženim čokoladom. Ova poslastica je neka vrsta doručka.

Informer

Dan je započinjala šoljom crnog čaja i keksićima

Doručak

Nakon kupanja i oblačenja, kraljica je imala službeni doručak koji se sastojao od hladnih žitarica. Ponekad su se na stolu nalazili tost i marmelada. Jaja su bila retkost.

Šta kraljica nije jela 

Jedna stvar koju nećete naći na Kraljičinom tanjiru je beli luk. „Kraljica ne voli beli luk“, kaže Mekgrejdi na svom Jutjub kanalu. Ona takođe preferira dobro pečenu govedinu, tako da ni tatarski biftek nikada ne bi bio na meniju. „Kad god smo radili rostbif, ona bi uvek imala krajnje kriške“, kaže Grejdi.

A za one od vas koji žele da otkriju sočnu tajnu o kraljici i brzoj hrani, izvinite, nikada nije naručila brzu hranu. "Kada imate 20 kuvara u kuhinji, zašto biste?" primećuje Gradi. "Samo pozovite u kuhinju i naručite hranu koju želite."

Ručak

Ručak je bio jednostavan i pratio je obrazac sa visokim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata. Otkriveno je da je jela ribu list na žaru ili škotskog lososa posluženog sa spanaćem i tikvicama, koji je bio jedan od njenih omiljenih. Takođe je poznato da je uživala u jednostavnoj salati sa piletinom na žaru. "Kada sama obeduje, veoma je disciplinovana", rekao je jedan od njenih kuvara.

Popodnevi čaj

Popodnevni čaj je bio obavezan, a kraljevska biografkinja, Kejti Nikol, kaže da su uz crni čaj na kraljičinom meniju bili sendviči sa krastavcima i voćna torta.

Informer

Sendviči od krastavca su joj bili omiljeni

Mekgrejdi otkriva recept za jednostavan sendvič sa krastavcima koji je kraljica obožavala. Počinje sa belim hlebom koji je premazan krem sirom, sa malo sveže nane, a zatim se preko stavlja vrlo tanko isečen oljušteni krastavac. Sendvič se seče na dva dela. Takođe, obožavala je sendviče sa paradajzom i "Džem penije" koje je jela kao dete. Ovi slatki mali sendviči su od domaćeg džema od jagoda napravljenog u kuhinjama zamka sa svežim škotskim jagodama i, naravno, putera isečenog na male krugove veličine starog engleskog penija.

Večera

Mekgrejdi je rekao da se kraljica, kada bi večerala sama, držala pravila "bez skroba". Uz salatu i povrće na meniju je bila riba sa roštilja ili poširana riba. "To je to. To je sve što je jela", rekao je on za CNN. "Bila je veoma disciplinovana. Mogla je da ima sve što je poželela, ali ta disciplina ju je činila tako vitalnom i tako zdravom."

Informer

Riba je bila svakodnevno na meniju 

Desert

Ponekad je i desert bio na meniju. Iako se često služilo sveže voće iz njenih vrtova - pomislite na jagode iz Balmorala ili breskve iz staklenika iz Vindzora, kuvar je otkrio da je kraljica bila pomalo čokoholičarka. Ali, kaže on, "Morala je da bude crna čokolada, što je tamnija to bolja. Nije bila oduševljena mlečnom čokoladom ili belom čokoladom." Povremeno je uživala i u domaćem čokoladnom desertu.