• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

20.06.2022

12:32

PRODUŽUJE ŽIVOT! Istraživanja došla do ZAPANJUJUĆIH rezultata o KETO DIJETI!

Shutterstock

Ljubav

PRODUŽUJE ŽIVOT! Istraživanja došla do ZAPANJUJUĆIH rezultata o KETO DIJETI!

Podeli vest

Studije su pokazale da se primenom keto dijete može produžiti životni vek osobe

Istraživači sa Univerziteta Stanford, otkrili su da ketogena dijeta, koja se često naziva keto, može pomoći mišićima i matičnim ćelijama da prežive stres i omogućavaju osobi da živi duže.

Keto dijeta je ishrana koja ima izuzetno malo ugljenih hidrata, ali uključuje mnogo masti. Ovo trenira telo da postane efikasno u sagorevanju masti i pretvaranju masti u energiju. Postala je poznata po tome što se uz pomoću nje sagoreva ekstremna količina masti u kratkom vremenskom periodu.

Uspon popularnosti ove ishrane u nekim zajednicama doveo je do određenih kontroverzi, uz upozorenja da bi to moglo da izazove nedostatke hranljivih materija i druge dugoročne probleme, uprkos kratkoročnim koristima.

Istraživači, koji su svoje nalaze objavili prošle nedelje u "Cell Metabolism", otkrili su da keto dijeta pruža mnoge od istih pozitivnih efekata na ćelije osobe, kao post.

U testu na miševima, istraživači su otkrili da su oni koji su postili jedan do 2,5 dana imali otpornije mišićne ćelije.

Iako im je trebalo duže da se poprave kada su oštećene, ćelije kod miševa koji su postili su imale veoma manje verovatnoće da će se oštetiti.

- Otkrili smo da post izaziva otpornost mišićnih matičnih ćelija tako da one prežive tokom deprivacije i dostupne su za popravku mišića, kada hranljive materije ponovo budu dostupne - rekao je dr Tomas Rendo, profesor neurologije na Stanfordu u saopštenju Univerziteta.

Foto: Shutterstock

avokado

Međutim, dugotrajni post nije održiv i može biti veoma neugodan za osobu ako ga radi svakodnevno.

Činilo se da je keto dijeta, koja je mnogo realnija, imala isti efekat kao i post na ćelije miševa.

Ćelije izazvane ketonima bile su otpornije, duže su preživele kada su bile lišene hranljivih materija, izložene štetnim hemikalijama ili zračenju.

Ćelije su takođe mogle da se transplantiraju u druge životinje, koje nisu postile ili su bile na keto dijeti.

- Obično većina laboratorijski uzgojenih mišićnih matičnih ćelija umire kada se transplantiraju - rekao je Rando i dodao:

- Ali ove ćelije su u stanju dubokog mirovanja, koje nazivamo dubokim mirovanjem izazvanim ketonima, što im omogućava da izdrže mnoge vrste stresa.

Miševi koji su direktno hranjeni keto dijetom takođe su pokazali slične efekte, ističe istraživački tim.

- Ćelije su evoluirale da bi postojale u vremenima obilja i u vremenima lišavanja - rekao je Rando.

- Morali su da prežive kada hrana nije bila lako dostupna. Ketonska tela nastaju kada telo koristi masti za energiju, ali takođe potiskuju matične ćelije u stanje mirovanja koje ih štiti tokom lišavanja. U ovom stanju, oni su zaštićeni od stresa okoline, ali su takođe manje sposobni da regenerišu oštećeno tkivo.

Keto dijeta je najavljena kao način da se izgubi težina i salo bez odlaska na dijetu koja ograničava unos kalorija.

Rizici od razvoja gojaznosti, dijabetesa i predijabetesa, takođe su mali.

Međutim, postoje neki veliki nedostaci, od kojih su neki dovoljno veliki da ih dijetetičari ne preporučuju.

Prvo, osoba koja tek počinje sa dijetom mogla bi da doživi iskustvo zvano "keto grip", gde telo iskusi jak umor i druge simptome, kao rezultat promene izvora energije u njihovom telu.

Takođe ostavlja osobi nedostatak mnogih hranljivih materija, ako se ne primenjuje dobro, i može dovesti do raznih problema sa kostima i organima kasnije u životu. To čak može dovesti do razvoja hronične bolesti.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija