05.06.2023.

19:44

Foto: Shutterstock

Magazin

SVE O CELULITU i KAKO GA SE REŠITI u KRATKOM ROKU 3 taktike koje daju rezultate

Iako svake godine kozmetičari, pa i lekari lansiraju nove tehnike u suzbijanju celulita, teško je odrediti koja je najbolja, a koja nije. Osim toga, neki tretmani su toliko skupi da tek retko ko može da ih priušti. Ako vodite  računa o tome šta jedete, redovno vežbate i koristite adekvatne kreme, koje možete da napravite i kod kuće – ni uspeh neće izostati.

Malo teorije

Pomorandžona kora nastaje kada se uvećane masne ćelije zaglave u vezivnom tkivu i izbijaju na površinu kože, dok se vezivna vlakna povlače nadole, usled čega nastaje prepoznatljiv, naravan izgled kože. 

Poremećaji cirkulacije, hormonalna neravnoteža, nagle dijete, fizička neaktivnost, loša ishrana, stres i pušenje - najčešći su faktori koji izazivaju celulit. Genetika takođe ima veliku ulogu u njegovom nastanku, pa će tako ćerka najverovatnije imati izražen celulit ako ga ima i majka.

Informer

Slaba cirkulacija, hormoni, dijete, neaktivnost, loša ishrana, stres i pušenje su faktori rizika

Razlog zašto ga žene imaju znatno više nego muškarci leži u hormonima (pre svega estrogenu) i strukturi vezivnog i potkožnog tkiva. Kod žena su vlakna koja učvršćuju kožu za mišiće poređana samo u jednom smeru, a kod muškaraca su gušća i raspoređena u isprepletenu mrežu koja čvrsto drži masno tkivo na svom mestu.

Đumbir i bosiljak

Jedna od najdelotvornijih metoda za uklanjanje pomorandžine kore je masaža - anticelulit u salonu, obična kod kuće - koja podstiče cirkulaciju i pomaže organizmu da se oslobodi toksina. Kad je reč o izboru ulja hladno ceđeno, nerafinisano kokosovo ulje prirodno hidrira kožu i deluje kao antioksidans, što doprinosi borbi protiv celulita. 

Masne kiseline u kokosovom ulju koža brzo apsorbuje i one pomažu u omekšavanju kože. Kada nanesete kokosovo ulje na kožu, masirajte kritična mesta kružnim pokretima ili običnim masažerom oko 10 minuta svakoga dana. 

Informer

Od đumbira možete da pravite kremu protiv celulita

Đumbir, takođe, deluje kao antioksidans i tonira kožu. Osim toga, potpomaže vezivanje kiseonika u telu, što vodi ka bržem sagorevanju masnoća i izbacivanju toksina iz organizma. 

Možete napraviti kremu od đumbira koja će vam pomoći da se rešite celulita tako što ćete u blenderu/secku samleti svež đumbir dok se ne pretvori u krem i onda njime masirati mesta pogođena celulitom.

U apotekama možete pronaći anticelulit gel od bršljena, a dobrim se pokazalo i nerafinisano ulje bosiljka. Kod kuće možete uraditi i piling: pomešajte dve kašike žutog šećera, tri kašike mlevene kafe i kašiku maslinovog ulja. Smesu stavite u frižider i tri puta nedeljno masirajte zahvaćena mesta. 

Iznutra

Kada je reč o hrani, ne postoje namirnice koje direktno deluju na celulit, ali se zdravom ishranom može uticati na njegovo smanjenje. Izbacite sve prerađevine, industrijske slatkiše, sokove, kafu, alkohol, konzerviranu hranu i namirnice koje obiluju aditivima. 

Ishrana treba da bude bazirana na voću i svežem, barenom ili grilovanom povrću bogatom vlaknima - brokoli, spanać, salate, tikvice, pečurke, cvekla…

Informer

Birajte sveže namirnice
  • Začinite jelo svežim začinskim biljem, koje sadrži mnogo minerala neophodnih organizmu. Važno je da začine ne kuvate (dodajte ih na kraju), jer tako gube vitamine. Količinu soli ograničite i ne solite naknadno jela.
  • Meso je poželjno jer snabdeva organizam kvalitetnim proteinima i učestvuje u izgradnji mišića. Koristite pileće meso, ćureće, ribu i teletinu. 
  • Ugljeni hidrati? Da, ali u manjim količinama. Birajte integralnu testeninu, krompir, integralni hleb, pirinač i žitarice. Važno je da jedete redovno, ne preskačete obroke i ne gladujete, dok bi šećere trebalo izbaciti, makar na tri meseca. 
  • Pre svakog glavnog obroka popijte čašu limunovog soka ili (razblaženog) jabukovog sirćeta. Telo tako bolje prihvata proteine i stvara kolagen.
  • Zavarajte glad zdravom užinom, nekom voćkom ili parčetom integralnog hleba. Pijte najmanje dva litra vode dnevno i dve do tri šoljice zelenog čaja.

Vežbice

Trud da se oslobodite celulita može da bude uzaludan ako se fizički neaktivni. Treneri preporučuju kombinaciju kardio treninga i treninga snage. Probajte vožnju biciklom, penjanje uz stepenice, ples, plivanje i rolere iz vežbe snage u kojima možete da koristite medicinke, girje (rusko zvono), elastične trake i lopte. Trebalo bi da vežbate tri do pet puta nedeljno sa 70-80 odsto maksimalnog opterećenja.

Informer