01.04.2024.

17:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Kako da pravilno perete sezonsko voće i povrće? Ove 2 stvari skidaju pesticide

Kada kupujemo sezonsko voće i povrće, pitamo se da li su namirnice prskane hemijskim sredstvima ili ne. Čak i ako pazarimo na pijacama kod poznatih, starih prodavaca, sigurnije je da se svaki plod dobro opere jer pesticidi kojima se tretiraju često mogu da uzrokuju stomačne tegobe. Da biste uživali u tek pristiglim namirnicama sa pijace, evo nekoliko korisnih saveta šta da radite pre nego što ih iznesete na sto.

Informer

Soda uklanja gotovo sve ostatke pesticida

Rastvor sode bikarbone

Potapanjem plodova u rastvor sode bikarbone na 10-15 minuta, a zatim ispiranjem pod mlazom vode, uklanjaju se gotovo svi ostaci pesticida sa površine. Da biste napravili rastvor, u litru vode rastvorite kašiku sode bikarbone. U ovu mešavinu potopite plodove poput paradajza, rotkvica, jagoda i jabuka i ostavite da odstoje 15 minuta.

Informer

Za lisnato povrće efikasnije je koristiti rastvor vode sa šoljicom sirćeta ili limunovog soka

Voda i sirće

Za lisnato povrće efikasnije i praktičnije je koristiti rastvor vode sa šoljicom sirćeta ili limunovog soka. Neka odstoji 15-20 minuta, pa svaki list isperite pod mlazom vode. Na ovaj način možete da perete i mladi luk.

Napravite sprej

U flašicu sa raspršivačem sipajte po čašu vode i belog alkoholnog sirćeta, pa dodajte kašičicu sode bikarbone. Sačekajte da prođe reakcija sirćeta i sode bikarbone, pa zatvorite flašicu. Kasnije ovim rastvorom prskajte povrće. Pre upotrebe obavezno isperite hladnom vodom.