Magazin
Kako da pravilno perete sezonsko voće i povrće? Ove 2 stvari skidaju pesticide
Kada kupujemo sezonsko voće i povrće, pitamo se da li su namirnice prskane hemijskim sredstvima ili ne. Čak i ako pazarimo na pijacama kod poznatih, starih prodavaca, sigurnije je da se svaki plod dobro opere jer pesticidi kojima se tretiraju često mogu da uzrokuju stomačne tegobe. Da biste uživali u tek pristiglim namirnicama sa pijace, evo nekoliko korisnih saveta šta da radite pre nego što ih iznesete na sto.
Rastvor sode bikarbone
Potapanjem plodova u rastvor sode bikarbone na 10-15 minuta, a zatim ispiranjem pod mlazom vode, uklanjaju se gotovo svi ostaci pesticida sa površine. Da biste napravili rastvor, u litru vode rastvorite kašiku sode bikarbone. U ovu mešavinu potopite plodove poput paradajza, rotkvica, jagoda i jabuka i ostavite da odstoje 15 minuta.
Voda i sirće
Za lisnato povrće efikasnije i praktičnije je koristiti rastvor vode sa šoljicom sirćeta ili limunovog soka. Neka odstoji 15-20 minuta, pa svaki list isperite pod mlazom vode. Na ovaj način možete da perete i mladi luk.
Napravite sprej
U flašicu sa raspršivačem sipajte po čašu vode i belog alkoholnog sirćeta, pa dodajte kašičicu sode bikarbone. Sačekajte da prođe reakcija sirćeta i sode bikarbone, pa zatvorite flašicu. Kasnije ovim rastvorom prskajte povrće. Pre upotrebe obavezno isperite hladnom vodom.