• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.11.2023

19:20

Izvori kalcijuma u vreme posta! Nisu mlečni proizvodi, a sadrže dragoceni mineral

Shutterstock

Zdravlje

Izvori kalcijuma u vreme posta! Nisu mlečni proizvodi, a sadrže dragoceni mineral

Podeli vest

Osim mlečnih proizvoda, namirnice poput voća, povrća i raznih vrsta ribe bogate su kalcijumom, što će vam dobro doći u vreme Božićnog posta...

Mnogi misle da kalcijuma ima samo u mlečnim proizvodima, pa zbog toga u ishrani forsiraju mleko, sir, jaja i orašaste plodove. Međutim, taj mineral se nalazi i u mnogim drugim namirnicama poput voća, povrća, raznih vrsta ribe, žitarica, što je posbno korisno za one koji pred Božič preskaču mrsnu hranu. Pogledajte koje su sve namirnice bogate kalcijumom i što pre ih uvrstite u svoj režim ishrane.  

"Crnooki" pasulj

Najrasprostranjeniji je u Južnoj Americi, ali može da se nađe i kod nas u prodavnicama zdrave hrane. Ova vrsta pasulja ne samo da je bogata kalcijumom, već  sadrži i kalijum, folnu kiselinu i ostale hranljive materije.

Brokoli

Ova čudesna namirnica poznata je i po tome što se koristi u prevenciji nekih oblika karcinoma. Prokuvan uz par kapi maslinovog ulja služi kao bogat izvor kalcijuma, a za još bolji učinak preporučuje se i sirov u salati.

Foto: Shutterstock

Brokoli sa testeninom

Žitarice

Obrađene žitarice odmah su spremne za jelo, a mogu da pruže između 236 i 1.043 mg kalcijuma. Nutricionisti ipak preporučuju da izbegavate one s previše šećera. 

Ovsena kaša

Jedan je od najboljih izbora za doručak za srce, a ujedno i vredan izvor kalcijuma. Paket instant ovsene kaše ima 100 mg kalcijuma. Ova uskusna kaša najzdravija je uz dodatak suvog voća.

Sveži sok od pomorandže

Preporučuje se ujutro. Jedna čaša ovog soka uz zdrav doručak osiguraće dovoljnu količinu kalcijuma.

Foto: pexels.com

Preporučuje se ujutro

Losos

Bogat je proteinima i masnim omega-3 kiselinama. Nutricionisti preporučuju da ovu ribu jedete nekoliko puta mesečno jer sadrži manju količinu žive od ostalih riba. Osim što je zdrav, 50 grama lososa sadrži 181 miligram kalcijuma.

Sojino mleko

Sojino mleko je idealna zamena za kravlje ili kozje. U jednoj čaši ima čak 368 mg kalcijuma. Lagano je i poboljšava varenje.

Foto: Freepik.com

Soja je odličan izvor kalcijuma

Tofu

Ova namirnica nastaje zgrušavanjem proteina iz soje. Pola čaše čvrstog tofua sadrži čak 253 mg kalcijuma, a ima samo 88 kalorija. Nutricionisti preporučuju tofu i osobama koje drže dijetu.

Savet plus 

Ne treba unositi više od 2.500 mg kalcijuma dnevno, kažu stručnjaci. Osobe koje imaju aritmiju, opstipaciju, pesak ili kamenje u bubrezima ne bi trebalo da ga dodatno unose u organizam. 

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija