Foto: Shuterstock
Magazin
Objavljena lista najboljih sireva na svetu! Iznenadiće vas koji se našao na 9. mestu
Na prvom mestu liste najboljih sireva na svetu se, očekivano, nalazi se italijanski parmezan (parmigiano reggiano), kom su posetioci spomenute stranice dali ocenu 4,68.
Parmezan je tvrdi, polumasni žuti sir od kravljeg mleka. Potiče iz okoline italijanskog grada Parme, odakle mu dolazi ime.
Informer
Nakon parmezana, sledi još italijanskih sireva - mozzarella di bufala campana i stracchino di crescenza, a onda i grčki sir graviera naxou. Oni su zapravo dobili istu ocenu: 4,64.
Informer
Na petom mestu je portugalski queijo serra de estrella (4,63), na šestom italijanski sir buratta (4,62), na sedmom francuski saint-andre (4,61), a na osmom reblochon (4,55), takođe francuski sir.
Informer
Pljevaljski sir, koji se proizvodi u Crnoj Gori, zauzeo je deveto mesto s ocenom 4,55.
Pljevaljski sir je glavna namirnica mnogih crnogorskih jela. On se tradicionalno proizvodi od sirovog kravljeg mleka. Ima jak ukus i kremastu strukturu. Njegove jedinstvene arome rezultat su procesa sazrevanja koji se odvija u posebno dizajniranim drvenim kacama.
Isečeni sir se posoli, stavi u drvene kace, a zatim potopi u salamuru. Treba mu 15 dana da sazri, nakon čega je spreman za konzumaciju. Toliko je popularan da postoji i godišnja manifestacija Dani pljevaljskog sira, na kojoj brojni proizvođači iz pljevaljskog kraja predstavljaju svoje sireve.
Informer
Deseto mesto na listi "Tejst atlasa" je zauzeo francuski mont d'or s ocenom 4,54.