Autor: Informer.rs

24.05.2024.

06:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Neutrališite miris dinstanog luka! Kuća vam više neće smrdeti, evo i kako!

Skoro ništa za našu pripremu jela ne može da prođe bez belog ili crnog luka. Ipak, sve domaćice znaju koliko je teško rešiti se neprijatnog mirisa nakon dinstanja. 

Glavni krivac za taj neprijatan miris je oslobađanje sumpora iz luka, do kojeg dolazi prilikom termičke obrade ovog povrća. Ali, postoji način da izdinstate crni luk, a da ne usmrdite celu kuću, sve vaše stvari, kosu. Smislili su ga i primenjuju ga profesionalni kuvari.

Primenite njihov trik i više nećete imati problem s neprijatnim mirisom u kući.

Informer

Stavite sodu bikarbonu

Profesionalni kuvari prilikom dinstanja crnog luka koriste sodu bikarbonu. Posle seckanja crnog luka, stavite ga na zagrejano ulje u tiganj ili šerpu, a zatim dodajte jednu kašičicu sode bikarbone. Ukoliko se radi o većoj količini luka (više od 500 g), potrebno je dodati jednu supenu kašiku sode bikarbone. Izmešajte i luk dinstajte kao obično, dok ne omekša.

Ne treba vam ni zaprška

Kada crni luk dinstate na ovaj način, njegov miris se neće širiti po celoj kući, a još jedna prednost je ta što ćete izbeći zapržavanje jela. Soda bikarbona će lepo zgusnuti luk i postići isti efekat u jelu kao hladna zaprška koju stavite na kraju kuvanja.