Magazin
OVO JE NAJPRLJAVIJE VOĆE I POVRĆE SA PIJACE Na vrhu LISTE nalazi se nešto što SVI VOLIMO, a evo šta ima NAJMANJE PESTICIDA
- Vidljiva prljavština na voću i povrću se može oprati i kvalitetno i bezbedno odstraniti. Druga opasnost je kada prodavci peru voće i povrće na pijaci u kofama sa mutnom i prljavom vodom, a mnogi i dodaju hemijske preparate da povrće duže bude sveže. Posipaju, kvase, natapaju - upozorava nutricionista Branka Mirković.
Jagode na vrhu liste
Ona objašnjava da je takođe ne možemo da utičemo na pesticide koji se nalaze u samom plodu i nisu vidljivi.
- Na vrhu liste se godinama nalaze jagode, posebno rane uvozne sorte. Neka istraživanja pokazuju da uvozne sorte voća i povrća su puta pesticida zbog načina uzgajanja i neophodnog dugotrajnog transporta osetljivog voća i povrća - dodaje Branka.
Na drugom mestu je spanać, a na trećem zelena salata. Osetljivo voće koje se uvozi je puno pesticida - nektarine, breskve, grožđe, trešnje.
Na srednjoj skali se nalazi paradajz, celer, slatka paprika, celer.
Dinja i lubenica imaju najmanje pesticida
Ispitivanja su dokazala da avokado, dinja, lubenica, mango, ananas imaju najmanje pesticida od voća.
- Kod povrća se preporučuje zamrznuti grašak, kupus, karfiol, brokoli, plavi patlidžan. Povrće i voće gde se guli kora su bezbedniji od drugih. Bobičasto voće se teško čisti jer kiselina probija ispod kore i ulazi u plod. Zato se preporučuje soda bikarbona za bobičasto voće i lisnato povrće i to da se napravi rastvor i da odstoji dvadesetak minuta - savetuje naš nutricionista.
Istraživanja se često ne rade ali uvek se preventivno preporučuje da dobro operete voće i povrće, a kada ste u mogućnosti da skinete koru.