17.06.2023.

08:38

Foto: Shutterstock

Magazin

OVO JE NAJPRLJAVIJE VOĆE I POVRĆE SA PIJACE Na vrhu LISTE nalazi se nešto što SVI VOLIMO, a evo šta ima NAJMANJE PESTICIDA

 - Vidljiva prljavština na voću i povrću se može oprati i kvalitetno i bezbedno odstraniti. Druga opasnost je kada prodavci peru voće i povrće na pijaci u kofama sa mutnom i prljavom vodom, a mnogi i dodaju hemijske preparate da povrće duže bude sveže. Posipaju, kvase, natapaju - upozorava nutricionista Branka Mirković.

Informer

Branka Mitrović nutricionista

Jagode na vrhu liste

Ona objašnjava da je takođe ne možemo da utičemo na pesticide koji se nalaze u samom plodu i nisu vidljivi.

 - Na vrhu liste se godinama nalaze jagode, posebno rane uvozne sorte. Neka istraživanja pokazuju da uvozne sorte voća i povrća su puta pesticida zbog načina uzgajanja i neophodnog dugotrajnog transporta osetljivog voća i povrća -  dodaje Branka.

Na drugom mestu je spanać, a na trećem zelena salata. Osetljivo voće koje se uvozi je puno pesticida - nektarine, breskve, grožđe, trešnje.

Na srednjoj skali se nalazi paradajz, celer, slatka paprika, celer.

Informer

Povrće

Dinja i lubenica imaju najmanje pesticida

Ispitivanja su dokazala da avokado, dinja, lubenica, mango, ananas imaju najmanje pesticida od voća.

 - Kod povrća se preporučuje zamrznuti grašak, kupus, karfiol, brokoli, plavi patlidžan. Povrće i voće gde se guli kora su bezbedniji od drugih. Bobičasto voće se teško čisti jer kiselina probija ispod kore i ulazi u plod. Zato se preporučuje soda bikarbona za bobičasto voće i lisnato povrće i to da se napravi rastvor i da odstoji dvadesetak minuta - savetuje naš nutricionista.

Istraživanja se često ne rade ali uvek se preventivno preporučuje da dobro operete voće i povrće, a kada ste u mogućnosti da skinete koru.