17.06.2023.

17:10

Foto:

Magazin

STALNO VAM SE JEDE NEŠTO SLATKO? Nutricionistkinja ističe 6 glavnih razloga za to - prvi će vas posebno IZNENADITI

Da li ste jedni od onih ljudi koji uvek mogu i kojima se uvek traži slatko? I dok to, u teoriji možda zvuči simpatično, praksa pokazuje da je to zapravo odgovor vašeg organizma na neki problem ili nedostatak. 

Detaljnie o ovome objasnila je nutricionistkinja Nada Vogt:

1. Nedostatak sna i umor - uzorkuju povećanje apetita, a onda nam upravo ova hrana pada prvo na pamet, jer nam je asocijacija na brzi dotok energije.

2. Uskraćivanje ugljenih hidrata u obrocima, poput jedenje mesa / ribe sa salatom / neskrobnim povrćem, uz izbegavanje skrobnih uh u širokom luku. Iz dva razloga, prvi je potreba da se indirektno smanji unos kalorija, drugi je pseudo strah od ugljenih hidrata.

3. Pojačani obim fizičke aktivnosti - ugljeni hidrati su izvor energije za naše telo, tako da su nam potrebni svakako, a posebno kada smo dodatni fizički aktivni. 

Informer

slatkiši

4. Što je veća zabrana / restrikcija, veći je obim preterivanja / prejednja kada dođete u dodir sa istima. Prvo je samo u glavi želja, žudnja, ali u nekom trenutku popusti i onda znate i sami kako to najčešće izgleda. Jede vam se i što volite i što ne volite, samo zato što je bilo zabranjeno.

5. Nedovoljan unos hrane tokom dana - Žene često pokušavaju da "uštede" kalorijski unos, tako što će neobazirući se na svoju glad, jesti manje u prvom delu dana, kako bi ostavile prostor za "večernje uživanje", a onda se to večernje uživanje pretvori u večernje haotično jedenje.

6. Pregladnela si - Kada preskočimo jelo ili glad potiskujemo, kao rezultat imamo izraženu potrebu za unosom ugljenih hidrata, jer - daju nam osećaj brze energije, a kada smo izgladneli, sasvim je normalno da upravo to i želimo.