21.06.2023.

11:50

Foto: freepik

Magazin

DA LI PRAVILNO PERETE NAMIRNICE? Jedne se potapaju, druge tuširaju, a važna je i TEMPERATURA VODE

Iako je opšte poznato da je važno prati namirnica pre konzumiranja, mnogi ne znaju da postoji pravilan način da se to izvede.

Nutricionistkinja Jovana Vučelić objasnila je kako se čiste određene namirnice, ali i na kojoj temperaturi treba da bude voda.

- Prilikom pranja namirnica sa površine se uklanja sva nečistoća, prašina, insekti i slično. Ovo je obavezan postupak pre i posle ljuštenja namirnica.

U zavisnosti od namirnica postoje dva načina pranja:

  • Tuširanje
  • Potapanje u vodu sa naknadnim tuširanjem

Osetljivo voće kao što su maline, kupine, jagode i svako drugo slično voće, perete pod slabim mlazom vode u prethodno smeštenom đevđiru, kako ne bi oštetili tkivo.

Lisnato povrće perete list po list pod mlazom vode.

Povrće koje se često prska obavezno potapate u vodu da odstoji uz dodatak sirćeta ili natrijum-bikarbonata.

Informer

pranje voća

Voće i povrće sa peteljkama, prvo se pere zajedno sa peteljkama, nakon čega se peteljke odstrane, pa se namirnica tušira posebno, na mestu gde je bila peteljka.

Voće i povrće koje raste pri zemlji, prvo se potapa u vodu, pa se onda tušira.

Namirnice kao što su bela i crna rotkva, roktvica, patlidžan potapa se u vodu, kako bi se smanjila gorčina ili ljutina namirnice.

Temperatura vode koja se koristi za pranje zavisi od vrste namirnica.

  • HLADNOM VODOM pere se sveže voće i povrće.
  • MLAKOM VODOM peru se suhomesnati proizvodi, žito, suvo voće i povrće.
  • TOPLIJOM VODOM peru se riba, iznutrice životinja, sirovo meso - navodi nutricionistkinja.