Autor: Informer.rs

23.06.2023.

16:15

Foto:

Magazin

DANAS JE NAJVRELIJI DAN U GODINI Doktorka Jevtić objašnjava zašto tokom paklenih dana treba da nosite KOCKU SUPE

Ona je upozorila da su pod velikim rizikom od visokih temperatura vozači i pešaci, prenosi RTS.

- Iskustvo nam kaže da posebno treba da upozorimo vozače i pešake. U početku zbog razdražljivosti, a onda dođe i sporost. Savetujemo im da se non-stop rehidriraju, da uzimaju dovoljnu količinu soli, da izbegavaju uzimanje alkohola - kaže doktorka Jevtić.

Ona napominje da posebno treba da budu oprezni oni koji uzimaju lekove koji menjaju stanje svesti, kao i epileptičari, dijabetičari i radnici na visinama.

Pažnju treba da obrate i rizične kategorije - osobe koje su veoma osetljive na gubitak tečnosti. To su trudnice, mala deca i starije osobe.

- Treba da unesemo u sebe tečnost, po mogućstvu to da bude neka mineralna voda ili barem neka kockica za supu koju mogu da gricnu, da odlome deo i da se naliju tečnosti, jer onda ne moraju ništa da mute usput - predlaže dr Jevtić

Bilo bi dobro poneti sa sobom nešto slatko, u slučaju da vam padne šećer.

Kada je odeća u pitanju, važno je da nosite pamučnu i svetlih boja. 

Takođe, ako negde idete vozilima javnog gradskog prevoza, treba da budete oprezni.

- Masovno se dešava da ljudi ne prate situaciju, da su na mobilnim telefonima ili da se ne drže kako treba, znači tada je povećan broj svih mogućih povreda, padova, povreda glave, čak preloma kukova, znači izbegavanje zone najvećih gužvi, uzimanje tečnosti, uzimanje soli, zaštita glave, svetla odeća, izbegavanje alkohola i energetskih napitaka i određenih kombinacija lekova, pogotovo za volanom- zaključila je dr Jevtić