29.06.2023.

21:00

Foto: Freepik

Magazin

Ljuta hrana poboljšava zdravlje! Brže sagorevate kalorije, povećava cirkulaciju, a evo i kako utiče na srce

Mnogi ljudi su ljubitelji začinjene i ljute hrane, ali verovatno ne razmišljaju o tome kako ona utiče na naš organizam. 

Zapravo, nutricionistkinja Ivana Mišić otkriva da upravo ljuti začini mogu poboljšati vaše zdravlje:

- Začini su deo u svake nacionalne kuhinje i obogaćuju ukus mnogih jela, ali retko razmišljamo o tome kako začinjena hrana utiče na naš organizam.

Ono što svakako znamo je činjenica da ljuta hrana daje osećaj unutrašnje topline i podstiče apetit, a prema rečima lekara, ljuti začini ne dodaju samo ukus jelima, već i poboljšavaju naše zdravlje.

Studije pokazuju da kada jedete ljutu hranu telesna temperatura raste, što zauzvrat stimuliše vaš metabolizam i povećava sagorevanje masti i do 16 posto. Kao rezultat, vaše telo brže sagoreva kalorije - navodi nutricionistkinja i dodaje:

Informer

- Konzumiranje ljute hrane za vreme obroka zapravo bi vam moglo pomoći u smanjenju unosa kalorija. To je zato što se pokazalo da kapsaicinoidi u ljutoj hrani, poput čili papričica, smanjuju želju za masnom, slatkom i slanom hranom.

Istovremeno, dok smanjuje unos kalorija, ljuta hrana može smanjiti nezdravu želju za slanom hranom.

Prema istraživanju provedenom 2017. godine, ljuta hrana zapravo povećava našu osetljivost na prehrambene aditive poput soli, koja se može pronaći u velikom broju prerađene hrane

Ljuta hrana takođe može poboljšati celokupno zdravlje srca. Istraživanja su pokazala da začinjena hrana povećava cirkulaciju i snižava krvni pritisak - navodi nutricionistkinja.