05.07.2023.

16:50

Foto: Shutterstock

Magazin

Zaboravićete na žudnju za slatkišima! Ovih 5 namirnica smanjuju želju za šećerom

Mnogi ljudi su ljubitelji slatkiša, pa često dolaze u situacije kada im se jede nešto što sadrži veću količinu šećera. 

Međutim, nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva da postoje određene namirnice koje će zadovoljiti vaše potrebe za slatkim, bez štete po vaše zdravlje:

Paradajz

Paradajz je delotvoran protiv žudnje za šećerom, jer sadrži visok nivo triptofana - materije koju telo pretvara u serotonin. Ovaj plod bogat je i hromom, mineralom koji umanjuje žudnju za hranom i reguliše holesterol i nivo glukoze u krvi.

Jabuka

Jedna od najboljih voćki za zadovoljavanje želje za slatkišima je jabuka. Čak i kisele sorte jabuka, sadrže mnogo zdravih ugljenih hidrata. Ovo je voće bogato i vlaknima, koja daju osećaj sitosti i smanjuju glad.

Informer

jabuke

Kukuruz šećerac

Slatki kukuruz je još jedna zdrava namirnica koja vam može pomoći u "odvikavanju od slatkiša". Posebno dobro suzbija želju za slatkim kada je skuvan. Obiluje antioksidansima, vitaminima, mineralima i vlaknima.

Slatki krompir

Još jedno povrće koje vam može pomoći je slatki krompir ili batat. Ova namirnica neće samo zadovoljiti vašu žudnju za slatkim, nego će dodatno organizam snabdeti vitaminom C, D i B6 i gvožđem.

Cimet

Cimet je fantastičan začin koji ima izvrstan ukus i miris, pa ga možete dodati mnogim jelima. Cimet odlično pomaže protiv želje za slatkim. Ovaj začin sprečava nagle oscilacije u nivou glukoze, koje pridonose žudnji za šećerom i time odlaže potrebu za unosom nove porcije šećera.