Autor: Informer.rs

07.07.2023.

08:41

Foto: Shutterstock

Magazin

More spira sve tegobe! Sve blagodeti koje nam donosi boravak na moru

Popularna talasoterapija - lečenje morskom vodom - potiče iz Grčke. Na grčkim ostrvima Rodos i Krf talasoterapija se primenjivala još pre 2.500 godina. Koristila se za lečenje bolesti poput ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima.

Hipokrat je otkrio lekovita svojstva morske vode posmatrajući njeno delovanje na rane. Primetio je da ubrzava zaceljivanje rana, sprečava infekciju i smanjuje bol. Evo zašto bi trebalo da moru kažemo "hvala".

Sadrži životno važne elemente

More sadrži sve elemente važne za naš život - natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava delovanje minerala i elemenata u tragovima. More, takođe, sadrži alge koje obiluju mineralima. Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i lepote. Podstiču obnavljanje ćelija, poboljšavaju izgled kože, stimulišu metabolizam, jačaju imunitet, sprečavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

Informer

Blagotvorno deluje na astmu i alergiju

Morska so ima svojstva antiseptika i antihistaminika, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. Bolnica Nešnel pedijatrik već dugi niz godina uspešno koristi kupke s morskom solju za lečenje i ublažavanje alergija. Čisti morski vazduh, zasićen negativnim jonima, olakšava disanje i povoljno deluje na osobe koje boluju od astme.

Oslobađa od stresa

Letovanje na moru pruža priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezijum, koji morska voda sadrži u visokom procentu, dokazano deluje u borbi protiv stresa. Zbog toga iskoristite godišnji odmor da biste se rešili svog najvećeg neprijatelja.


Negativni joni

Morski vazduh sadrži negativne jone i ozon koji podstiču duboko disanje i pune nas životnom energijom. Negativni joni jačaju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor.

Ublažava artritis i bolove u leđima

Zahvaljujući svom sastavu, morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma. Zato kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

Informer

Podstiče čišćenje organizma

Kupanje u morskoj vodi podstiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne materije iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Kupanje u moru podstiče čišćenje od štetnih sastojaka, ne samo kože i vezivnog tkiva nego i celog organizma.


Leči kožne probleme

Morska so je neobično bogata brojnim sastojcima. Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno deluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.


Podstiče kreativnost i osećanja

More i generalno voda oduvek su bili povezani s kreativnošću i osećanjima. Boravak uz more može da podstakne naše emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.


Blagotvorno za zdravlje očiju

Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno deluju na naše oči. Ako mnogo vremena provodite za kompjuterom, boravak na moru će pomoći da ih odmorite.