Autor: Informer.rs

11.07.2023.

14:00

Foto: Foto: pexels.com

Magazin

Evo šta bi trebalo da pijete kada su visoke temperature Iznenadićete se, ali to nije samo voda

Nemačko društvo za ishranu (DGI) navelo je da postoje bolji izbori od sokova i slatkih pića. 

Voda iz slavine ili kupovna voda zadovoljava potrebe tela za hidratacijom.Ako ne volite da pijete čistu vodu možete da je začinite voćem ili začinskim biljem, kao što je nana. 

Ali leti ne treba piti samo vodu. 

Visoke temperature utiču na ravnotežu u našem telu. Kada je mnogo vruće našem telu su potrebne i druge materije kao što su magnezijum, natrijum, kalcijum i kalijum. Njih gubimo kada se znojimo.

Tako na primer, sportska pića sadrže posebno velik broj elektrolita. Ako ste više za prirodniju opciju, možete u jedan litar vode dodati prstohvat soli ili malo limuna. 

Informer

Svi koji se dosta znoje zbog vrućine, mogu koristiti ova pića za vraćanje elektrolita u ravnotežu. Ovi napici se preporučuju i po vrelom vremenu.

Uz limunadu i ledeni čaj, kafa, crni i zeleni čaj nisu najbolji izbor za podmirivanje potreba za hidratacijom. Naime, kofein i tein dodatno podstiču cirkulaciju, što takođe podstiče znojenje. Kafa je i diuretik, što znači da gubimo više tečnosti.

Alkohol takođe ne gasi žeđ.

Nemačko društvo za ishranu (DGI)  navodi da odrasla osoba treba da pije 1,5 litara dnevno. Ali, kada je temperatura visoka, potrebno je unositi i više tečnosti