15.07.2023.

20:00

Foto: freepik

Magazin

Radite kardio pre i/ili posle treninga? Instruktor otkrio zašto je to loše - samo gubite vreme

Koliko ste puta čuli da instruktori savetuju zagrevanje na traci pre samog treninga, ali i na kraju? Reklo bi se da je ovo postalo uobičajna praksa, pa čak i da niste angažovali trenera, verovatno biste sami vežbanje u teretani započeli baš na ovaj način.

Međutim, to baš i nije ispravno, o čemu je detaljnije objasnio trener i nutricionista Veljko Manić:

- Treba da pođeš na put, sipala si pun rezervoar koji će pokriti put do tamo. Je l uzmeš pre puta da voziš auto po gradu, jedno 150 - 200km, čisto da potrošiš trećinu rezervoara, pa da ti stane auto negde, za vreme puta? Došla si u teretanu, potrebna ti je energija. Energija koju ti koristiš za izvođenje vežbi sa opterećenjem. I ti prospeš tu energiju na traci... Samim tim, kvalitet tvog najbitnijeg treninga (težinskog) će biti drastično oboren - navodi Veljko i dodaje:

- Nakon odrađene trake, energetski nisi više potkovana da radiš punim kapacitetom. Noge povukle krv, jer aktivnost jednako veća prokrvljenost. Samim tim, kasnije rađeni mišić, osim što će raspolagati sa manje energije, dobijaće i manje krvi izvođenjem vežbe, slabija aktivacija, slabiji dotok hranljivih materija, slabiji oporavak i u toku i nakon treninga - kaže Veljko i nastavlja:

Informer

devojka trči u teretani

- Shvatile ste da je kardio pre treninga glupost, a da tvog trenera mrzi da ti se posveti. Kardio posle treninga je malčice prihvatljivija opcija, ali opet nije idealna. Zašto? Radiš leđa, na primer... Samo što su dobila krv (samim tim i hranljive materije), ti im istu odvlačiš u noge, jer radiš kardio, automatski im oduzimaš, dosta smanjuješ mogućnost oporavka, samim tim ugrožavaš napredak toj partiji. Plus, ako si u kalorijskom deficitu, a trebalo bi da jesi, jer želiš da smršaš, telo izlažeš ogromnom stresu u kratkom vremenskom periodu, tegovi i odmah bam - i telo ima dušu.

Onda se postavlja pitanje, kada zapravo treba raditi kardio?

- Radi kardio u 2 zasebna dana, u toku nedelje, kada ti odgovara. Kardio treba da bude kontinuirana radnja, bez ikakvih zastajkivanja i oscilacija u tempu, odaberi tempo koji možeš držati sve vreme, bez da te mnogo premara i tera da usporavaš. Ganjaj puls između 110-130, da za sve vreme kardia bude toliko, a i po završetku istog, jer je to zona u kojoj telo koristi salo kao izvor energije - naveo je trener.