17.07.2023.

16:26

Foto: Freepik.com

Magazin

Ova jutarnja navika takođe utiče na visoki holesterol, a ne samo masna hrana i stres

Danas sve veći broj ljudi ima zdravstvenih problema zbog previsokog holesterola. Ozbiljnost situacije potvrđuje da višak masnoće u krvi povećava rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara, kao i bolesti bubrega. Uz povišene vrednosti krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i viška masnog tkiva u predelu stomaka, spada u grupu poremećaja poznatih kao metabolički sindrom. 

Smatra se da je u više od 50 odsto slučajeva "skoka" masnoća uzrok nepravilna ishrana. Stanja poput sma­njene funkcije tiroidne žlezde (hipotireoza), dugogodišnje pušenje, unos velikih količina kafe, fizička neaktivnost, dugotrajni kontinuirani stres, upotreba oralnih kontraceptiva i genetska predispozicija, takođe doprinose ovom poremećaju. 

Semenke i začini

Kako je jedan od glavnih "krivaca" za povišeni holesterol loša ishrana, ovo je najvažnija promena koju bi trebalo sprovesti. Iz ishrane treba izbaciti masnu, tešku i prženu hranu, beli šećer, rafinisane ugljene hidrate, nezdrave slatkiše i grickalice.

Informer

Od holesterola su pre svega ugroženi krvni sudovi

Maksimalno smanjite unos kafe (prihvatljive su jedna do dve šolje dnevno), gaziranih napitaka i alkohola. Veliku količinu holesterola sadrže i školjke, lignje, crveno meso i jaja.

S druge strane, bitno je povećati unos sledećih namirnica:
  • ovas, ječam, lanene i čija semenke i ostale integralne žitarice i semenke
  • voće, posebno jabuke, grožđe, jagode, borovnice, ananas i agrumi
  • soja i tofu
  • orašasti plodovi (orasi, bademi…)
  • povrće, posebno krastavac, cvekla, celer, paradajz, crni i beli luk 
  • začini (cimet, biber), đumbir (sveži ili sušeni)
  • maslinovo ulje
  • zeleni čaj

Omega 3 masne kesiline poboljšavaju odnos između "lošeg" LDL i "dobrog" HDL holesterola, deluju protiv upale, sma­njuju "lepljivost" krvi, te je riba u ovom slučaju mnogo više od zamene za meso. Neka cilj bude da se riba nađe tri puta nedeljno na vašoj trpezi, čak iako će to biti  konzerva sardine. Najbolji izbor su sveža skuša, tuna i losos, a zanimljivo je da tuna, kada je konzervirana, gubi skoro sva svoja korisna ulja, dok ih sardine i većina drugih riba zadržavaju. 

Informer

Neka se riba nađe tri puta nedeljno na vašoj trpezi

Ukoliko ne možete bez crvenog mesa, probajte divljač. Meso divljači ima samo delić masnoće od količine koja se nalazi u mnogim vrstama govedine koje se prodaju u supermarketima. 

Nakon tri meseca

Ishrana može da smanji nivo holesterola za 10 do 20 odsto, a prve značajne rezultate možete očekivati već nakon tri meseca. Ne zaboravite i da ostavite pušenje, budete fizički aktivni, smanjite prekomernu telesnu težinu i odlazite na redovne kontrole.