20.07.2023.

12:30

Foto: freepik

Magazin

Da li uvek negde kasnite? Možda patite od ovog poremećaja

Pojedini ljudi jednostavno uvek kasne, čak i kada krenu da se spremaju "na vreme". Razlog tome je što možda patite od malo poznatog fenomena koji nazivaju "vremensko slepilo".

- Ovo se odnosi na nesposobnost da se prepozna kada je vreme prošlo ili da se proceni koliko će nešto trajati - ističe psiholog dr Beki Spelman.

Dakle, možda ćete u poslednjem trenutku žuriti do autobusa, ne ispoštovati rokove ili mislite da će vam zadatak oduzeti 30 minuta, a zapravo će vam trebati duplo više.

Iako će svako to doživeti u određenoj meri tokom svog života, vremensko slepilo je uporna iskrivljena percepcija vremena. To nije medicinsko stanje samo po sebi, ali doktori ga koriste kao način da govore o konceptu gubljenja poimanja vremena.

- Vremensko slepilo je često povezano sa neurorazvojnim stanjima kao što je poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD) - rekla je dr Beki za The Sun.

Ali to ne znači da morate da imate ADHD da biste imali probleme sa upravljanjem vremenom.

Ona je objasnila da se vremensko slepilo ponekad može desiti kada naš mozak pati od "izvršne disfunkcije". To je kada se desi nešto što poremeti sposobnost mozga da kontroliše i reguliše misli, emocije i ponašanje.

Informer

kašnjenje

- Kada ovo počne da se dešava, može biti teško planirati, organizovati ili upravljati vremenom - rekla je ona.

I ADHD i vremensko slepilo su generalno povezani sa hiperfokusom, što je kada je osoba toliko zaokupljena zadatkom da može da isključi sve ostalo. Možda ćete to primetiti kada radite nešto što vam je zanimljivo i čini vam se da vreme leti.

- Hiperfokus može dovesti do iskrivljene percepcije vremena, gde sati mogu delovati kao minuti ili obrnuto - rekla je ona.

Sa druge strane, oni sa ADHD-om su skloniji da se ometaju i budu impulsivni.

- U ovom slučaju, pojedinci mogu da skrenu sa puta ili izgube fokus na vremenski osetljivim zadacima - dodala je ona.

Ovo se dešava kada toliko odugovlačite da na kraju propustite rokove ili morate da otkažete planove da biste završili posao.

- Ali postoji nekoliko načina na koje oni koji pate od vremenskog slepila mogu upravljati simptomima - kaže dr Beki:

1. Korišćenje vizuelnih znakova

Počnite da koristite tajmere, alarme i kalendare.

- Ovo će pomoći da se stvori opipljiviji osećaj da vreme prolazi i da se obezbede podsetnici za važne rokove ili zadatke - rekla je ona.

 2. Razbijanje zadataka na manje delove

Pokušajte da velike zadatke podelite na manje.

- Manji segmenti kojima je lakše upravljati mogu olakšati procenu i dodelu potrebnog vremena za završetak - rekla je ona.

Informer

kašnjenje

3. Postavljanje jasnih rutina i rasporeda

Uspostavljanje redovnih rutina i rasporeda može pomoći da se obezbedi "struktura i doslednost" što olakšava upravljanje vremenom i organizovanje, rekla je dr Beki.

4. Tražite podršku i odgovornost

Razmislite o radu sa trenerom, terapeutom ili grupom za podršku koja je specijalizovana za ADHD.

- Ovo vam može pomoći da naučite strategije za efikasno upravljanje vremenom i obezbedite odgovornost - navodi doktorka.

5. Vežbajte brigu o sebi i upravljanje stresom

Pokušajte da se bavite aktivnostima koje smanjuju stres, kao što su vežbanje, svesnost i adekvatan san.

- Sve ovo može pomoći u poboljšanju fokusa i opšteg blagostanja - dodala je ona.

6. Istražite opcije za lekove i terapiju

- Konsultujte se sa zdravstvenim radnikom da istražite lekove ili opcije terapije koje mogu pomoći u upravljanju simptomima ADHD-a, uključujući poteškoće u upravljanju vremenom - navodi doktorka.