24.07.2023.

06:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Bogati antioksidansima, pomažu kod mnogih bolesti! Nutircionistkinja otkrila koje 2 vrste namirnica su najzdravije

Postoje mnoge namirnice koje su zdrave i za koje se savetuje da budu deo vaše svakodnevne ishrane, međutim i među njima su neke koje se posebno izdvajaju. 

Detaljnije o tome objasnila je nutricionistkinja Marija Đurković:

- Nerado favorizujemo bilo koju hranu, ali pošteno bi bilo reći i da određene vrste voća i povrća zaista odskaču po nekim svojim osobinama i nutritivnim prednostima - navodi nutricionistkinja i dodaje:

- Borovnice su jedna od najzdravijih vrsta voća, jer sadrže najviše antioksidanasa. Ovo je sasvim dovoljno proglasiti ih superiornim, jer su antioksidansi dokazani borci protiv velikog broja bolesti.

Informer

borovnice

U ovoj grupi je i ostalo bobičasto voće: kupine, maline, jagode... Pa ako ste mislili da je citrusno voće broj jedan, sada znate kako zapravo stoje stvari. 

Zeleno lisnato povrće je favorit u svojoj kategoriji, jer ima najveću gustinu nutrijenata, a kao i borovnice, bogato je antioksidansima, vlaknima koja pomažu u pravilnom radu probavnog sistema i pružaju sitost uz zanemarljiv broj kalorija, što je dosta pouzdan parametar za kvalitet i vrednost jedne namirnice u ishrani - zaključuje nutricionistkinja.