26.07.2023.

21:00

Foto: pexels.com

Magazin

Nije samo žeđ! Ovih 7 znakova pokazuju da ste dehidrirali

Veoma je važno osluškivati organizam i znati da prepoznate da mu date ono što mu je u tom trenutku potrebno. Međutim, takođe bi trebalo i da neke situacije preduhitrite i ne dozvolite da se dogode, poput dehidratacije.

Detaljnije o pravilnom unosu vode i simptomima koji pokazuju da ste već dehidrirali, otkrila je nutricionistkinja Marija Đurković:

- Znate za ono pravilo: ako ste ožedneli, to je već znak blage dehidratacije. Suva usta su još jedan od čestih simptoma ovog stanja, koje nastaje onda kada se ne unosi dovoljno vode, a povećan je gubitak tečnosti: zbog dijareje, povraćanja ili, tokom ovih toplih dana, zbog povećanog znojenja - navodi nutricionistkinja i ističe da je potreba organizma za vodom individualna, a 30-35 ml po kilogramu telesne težine je računica kojom ćete doći do vaše idealne količine vode.

Informer

pijenje vode

- Ne čekajte da ožednite, nego pijuckajte vodu što češće tokom dana. Ako vam to predstavlja problem, ne pije vam se, probajte sa ubacivanjem raznog voća u nju.

Sokovi, pogotovo industrijski koji sadrže velike količine šećera, nisu zamena za vodu - ističe nutricionistkinja i izdvaja najčešće simptome dehidratacije:

- Jaka žeđ
- Smanjeno znojenje
- Suva usta
- Smanjena količina urina
- Koncentrovan urin (taman)
- Blaga konfuzija
- Tahikardija