24.08.2023.

11:11

Foto: freepik

Magazin

Može dovesti do prevremenog porođaja! Sve šta treba da znate o stomačnom virusu u trudnoći

Stomačni virus sam po sebi je veoma neprijatna stvar, međutim, kada je javi u trudnoći, zahteva dodatnu pažlju, s obzirom na to da postaje potencijalni rizik za mamu i bebu.

Virusne infekcije, poznatije i kao stomačni grip, uzrokuju različite vrste virusa kao što su norovirus, rotavirus i adenovirus.

Simptomi 

Najčešći simptomi stomačnog gripa su mučnina, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku i ponekad groznica. Ipak, za vreme trudnoće, ovi simptomi mogu biti posebno neprijatni, ali i imati ozbiljnije posledice.

Uglavnom se kod ljudi virusna infekcija i simptomi sami povlače za nekoliko dana, međutim, kod trudnica,zbog promena u imunološkom sistemu, nivou hormona i adaptacije tela na trudnoću, ponekad dolazi do razvijanja ozbiljnijih simptoma.

Rizici stomačnog virusa po trudnoću

Dehidratacija:

Često povraćanje i dijareja mogu dovesti do dehidratacije, koja ako je težeg stepena može zahtevati medicinski tretman i predstavljati rizik i za majku i za bebu. Dehidratacija može uzrokovati nisku količinu plodove vode (oligohidramnion) i smanjen protok krvi kroz posteljicu, što može dovesti do usporenog rasta ploda, prenosi trudnocaizdravlje.rs.

Nutritivni nedostaci:

Neadekvatna apsorpcija hranljivih materija tokom stomačne infekcije može uticati na ishranu majke i potencijalno uticati na razvoj fetusa. Nedovoljni unos hranljivih materija može dovesti do niske porođajne težine kod novorođenčadi.

Informer

trudnica

Prevremeni porođaj:

U nekim slučajevima, virusne infekcije stomaka mogu povećati rizik od prevremenog porođaja. Ovo se može dogoditi zbog aktivacije imunog sistema majke kao odgovora na infekciju, što može izazvati kontrakcije materice i rano otvaranje grlića materice.

Smanjeni fetalni pokreti:

Infekcija i dehidratacija kod trudnice mogu dovesti do smanjenih fetalnih pokreta. Ovo zahteva pažljivo praćenje i može biti znak smanjenog protoka krvi kroz posteljicu i posledične smanjene oksigenacije ploda. Smanjeni fetalni pokreti mogu biti indikacija oštećenja zdravlja fetusa i zahtevaju dalju medicinsku evaluaciju.

Prevencija

Postoje načini na koje ćete smanjiti rizik od virusnih infekcija, a oni uključuju:

Izbegavanje kontaminirane hrane ili vode:

Izbegavajte sirovu morsku hranu, nepasterizovane mlečne proizvode i neobrađene izvore vode koji mogu biti nosioci virusnih patogena.

Često pranje ruku:

Temeljno operite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, posebno pre jela ili pripreme hrane, i posle upotrebe toaleta ili menjanja pelena.

Informer

trudnica

Bezbedno rukovanje hranom:

Pratite pravila bezbednosti hrane tako što ćete temeljno oprati voće i povrće, izbegavati nedovoljno pečeno ili sirovo meso, i obezbediti pravilno skladištenje i termičku obradu hrane.

Lični prostor i higijena:

Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju virusne infekcije i podstaknite pravilne higijenske navike među članovima porodice i bliskim kontaktima.

Higijena okoline:

Dezinfikujte često dodirivane površine kao što su kvake, radne površine i telefoni kako biste smanjili širenje virusa.

Kada se posetiti lekara?

U narednim slučajevima je važno potražiti pomoć lekara:

- Nemogućnost zadržavanja tečnosti duže od 24 sata

- Gubitak svesti

- Izražen osećaj slabosti

- U slučaju da ne oseća pokrete ploda.