Autor: Informer.rs

02.09.2023.

23:20

Foto: Shuterstock

Magazin

Nije svejedno kada doručkujete! Ako jedete posle 9, onda imate šanse da dobijete ovu bolest

 Zbog toga je važno da ranije doručkujemo. Nova studija Instituta za globalno zdravlje u Barseloni, koja je sprovedena na 100.000 ljudi, otkrila je da vreme kada odlučite da doručkujete može da poveća šanse za dobijanje dijabetesa.

Naime, glavni autor studije, doktor Manolis Kogevinas otkrio je da doručak posle devet sati ujutro povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 59 odsto, u poređenju s ljudima koji su doručkovali pre osam ujutro.

Takođe, istraživanjem su otkrili da nije zdravo ni potpuno preskakanje doručka, jer i to povećava šanse za dijabetes, a otkrili su da i večera posle 22 sata može da poveća rizik od ove bolesti.

Informer

Ističu da ljudi koji češće jedu manje obroke smanjuju rizik od dijabetesa. Posebno navode da metabolizam treba održavati u skladu s unutrašnjim "satom" tela, poznatim kao cirkadijalni ritam, koji reaguje na svetlost. Tako telo navodi da ste budni tokom dana, a kada padne mrak daje signal da je vreme za spavanje.

Prethodne studije takođe su pokazale da ishrana koja nije usklađena s vašim dnevnim ritmom može da poveća rizik od bolesti srca, dijabetesa i prekomerne težine. Iako je dijabetes češće zastupljen kod starijih osoba, stručnjaci su upozorili da se on sada brže širi kod osoba mlađih od 40 godina.