Autor: Informer.rs

26.08.2023.

17:20

Foto: pexels.com

Magazin

Velike vrućine i psihičko zdravlje: evo ko je najviše ugrožen

Istraživanja nedvosmisleno pokazuju da osećaj prevelike vrućine snažno utiče na mentalno zdravlje i raspoloženje.

Povišeni nivoi kortizola uzrokovani porastom temperature mogu nas učiniti razdražljivim i nemirnim.

Uobičajeni efekti visokih temperatura na mentalno zdravlje uključuju osećaj letargije, nesanicu, povećanu razdražljivost, bes, anksioznost, depresiju i stres.

Iako ovi psihološki odgovori mogu izgledati kratkotrajni, oni mogu imati dugoročne posledice.

Informer

Jedna američka studija koja je proučavala više od dva miliona ljudi, otkrila je da se tokom vrućih dana broj poseta hitnoj pomoći zbog problema sa mentalnim zdravljem značajno povećava. 

Tokom leta, kada su velike vrućine, opadaju naše mentalne funkcije. To utiče na sporije razmišljanje i na smanjenu produktivnost na poslu.

Jedno istraživanje je pokazalo da je produktivnost na radnom mestu najveća na temperaturi vazduha od oko 22 stepena Celzijusa, dok produktivnost počinje da opada na 25 stepeni. Istraživanja takođe pokazuju da je sposobnost jasnog, brzog i efkasnog razmišljanja manja kada je naše telo pregrejano. 

Informer

Stručnjaci ističu da je važno da ostanete dobro hidrirani, jer to može pomoći u ublažavanju uticaja visokih temperatura na mentalno zdravlje.

Dehidracija je uobičajena tokom perioda ekstremnih temperatura i može pogoršati mentalne probleme. 

Osobe koje ne uzimaju dovoljno tečnosti, kao i psihički labilne osobe, posebno su ugrožene tokom velikih vrućina. 

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu "Nature Climate Change" pokazalo je da porast temperature od samo jednog stepena može pogoršati depresiju, anksioznost i povećati stopu samoubistava, prenosi Psychology today.