04.09.2023.

20:00

Foto: Shutterstock

Magazin

I vežbanje pravi stomak! Trener otkriva 5 tipova masnih naslaga bez viška kilograma

Stomak je jedan od delova tela koje je najteže oblikovati. Žene su posebno osetljive na to, a izgladnjivanje i dijete u nekim slučajevima teško mogu da pomognu. Profesionalni trener Nik Dajgen objašnjava koji su to uzroci pet različitih vrsta masnih naslaga na stomaku i kako da ih se rešite.

1. "Jastuci" sa strane

Ovakav izgled stomaka uzrokovan je preteranim sedenjem, jedenjem slatkiša i ugljenih hidrata, konzumiranjem alkohola u velikim količinama.

REŠENJE: Smanjite unos alkoholnih pića, vežbajte ili šetajte što više. Jedite jaja, nemasno meso, povrće, orašaste plodove i ribu.

Informer

Stres u kombinaciji sa previše slatkiša

2. Stomak od stresa

Masti su skoncentrisane oko pupka, a stomak je izražen i čvrst. Hronični stres, često propuštanje obroka, previše kafe i nezdrave hrane najčešće dovode do ovakvog izgleda stomaka.

REŠENJE: Ležite rano jer vam je potreban odmor. Uzimajte magnezijum, mineral za opuštanje, i čaj od kamilice, koji takođe umiruje i smanjuje lučenje hormona stresa kortizola i pomaže telu da se smiri.

3. Isturen donji deo stomaka

Ovaj izgled karakterističan je za mršave osobe, a uzroci su nedavna trudnoća, monotone ili preterano naporne vežbe, ali i kriva kičma.

REŠENJE: Jedite hranu bogatu vlaknima i ako već vežbate, izaberite vežbe koje podjednako oblikuju sve delove tela i mišiće. Uz to, veći unos vode pomoći će da stomak dovedete u željeni oblik.

Informer

Sa vežbanjem sačekajte dok beba ne napuni tri meseca

4. "Majčinski" stomak

Posle porođaja stomak i dalje izgleda kao da ste u drugom stanju. Najmanje šest sedmica je potrebno da se materica vrati na svoje mesto posle porođaja, pa sa vežbanjem sačekajte dok beba ne napuni tri meseca.

REŠENJE: Riblje ulje, zdrave masnoće koje se nalaze u uljima, maslinama i orasima hrana su koja će pomoći smanjenju stomaka, a zanimljivo je da se preporučuje i uvlačenje stomaka, jer su tako mišići aktivni, a nisu preopterećeni.

5. Naduven stomak

Ovakav stomak ujutro je ravan, ali raste tokom dana iako niste jeli više nego što je potrebno. Alergija na hranu i disbalans crevne flore neki su od uzroka ovakvog izgleda.

REŠENJE: Prestanite da jedete hranu posle koje imate bilo kakve probleme, ne preskačite doručak, a jelovnik obogatite povrćem, mesom, piletinom i ribom.