11.09.2023.

06:20

Foto: Shuterstock

Magazin

Obnavlja kožu, smanjuje znake starenja i tamne podočnjake! Kada uvrstite ovu vrstu povrća u ishranu, očekujte sjajne rezultate

Opšte je poznato da je unos povrća veoma važan po naš organizam, međutim, posebno mesto zauzima zeleno lisnato povrće

Zbog čega je ono važno i kako utiče na naše zdravlje, objasnila je nutricionistkinja Ivana Mišić:

- Zeleno lisnato povrće smatra se jednom od najhranjivijih grupa namirnica koje možete jesti i puno je važnih vitamina i minerala koji omogućavaju osnovne funkcije ljudskog organizma - ističe nutricionistkinja i otkriva koje su to funkcije:

obnavlja crevnu floru

poboljšava imunitet

čisti organizam od štetnih stvari

deluje kao diuretik

sprečava bolesti srca i krvnih sudova

pomaže u prevenciji karcinoma

korisno je za smanjenje telesne težine

Lisnato povrće poput spanaća, kelja i blitve nudi niz prednosti za zdravlje kože zbog svog bogatog sadržaja hranljivih materija.

Spanać

Odličan izvor vitamina A. Obnavlja ćelije kože, pomaže u popravljanju oštećene kože.
Sadrži dobru količinu vitamina C, snažnog antioksidansa koji pomaže u sintezi kolagena, poboljšava elastičnost kože i smanjuje znake starenja. Gvožđe koje se nalazi u spanaću omogućava transport kiseonika do ćelija kože, podstičući zdrav ten.

Informer

spanać

Kelj

Odličan izvor vitamina K, utiče na cirkulaciju krvi i može pomoći u smanjenju pojave tamnih krugova ispod očiju. Kelj sadrži različite antioksidante, uključujući flavonoide i karotenoide.

Blitva

Dobar izvor vitamina E, snažnog antioksidansa. Obezbeđuje esencijalne minerale kao što su magnezijum i kalijum, koji su korisni za održavanje zdrave kože i pravilne hidratacije. Blitva sadrži razne fitonutrijente, uključujući betalaine, koji imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.

Savet

Zeleno povrće poput baby spanaća, kelja, zelene salate, blitve, rukole i matovilca, često se koristi kao baza za smutije i sokove. Međutim, da bi se gvožđe iz zelenog lisnatog povrća apsorbovalo u organizmu, potrebno je da u smuti dodate voćku koja sadrži vitamin C, koji pomaže u njegovoj apsorpciji. Najčešći izbor je limunov sok.