Foto: pexels.com
Magazin
I boje naminica utiču na zdravlje! Ljubičasta čuva srce, a žuta...
Boje pojedinih namirnica nisu tu samo zbog lepote, već kako bi voću i povrću dale hranljivu vrednost. Stručnjaci kažu da svaka boja ima pozitivan i negativan uticaj na organizam, odnosno zdravlje. Otkrijte šta koja boja krije, pa na osnovu toga odaberite onu koja je najbolja za vas u određenom trenutku.
Crvena
Intenzivna crvena može da pojača osećaj nelagode i nervozu. Namirnice ove boje je bolje umereno konzumirati, jer njihova boja pojačava osećaj gladi. Međutim, crvene namirnice čuvaju vid, održavaju srce zdravim, pomažu u jačanju pamćenja i u borbi protiv raznih bolesti.
Informer
Zelena
Zelena je boja prirode, koja podstiče i donosi osećanje mira. Zelenilo na tanjiru može da vam pomogne da usporite ritam. Dovoljan unos namirnica zelene boje čuva oči i štiti od karcinoma.
Narandžasta
Narandžaste namirnice pomažu kod tegoba u varenju. One obiluju karotinoidima, a najpoznatiji je beta karoten koji se u jetri pretvara u vitamin A. Ova vrsta pigmenta posebno pogoduje zdravlju kože, štiteći je od štetnog UV zračenja i prevremenog starenja.
Informer
Žuta
Ovu boju navodno vole proždrljivci. Namirnice žute boje i jela u kojima preovladava ova boja dobro je jesti pri promeni godišnjih doba i u stresnim situacijama. Ona telu vraća snagu i poboljšava varenje.
Ljubičasta ili plava
Namirnice ove zanimljive boje pomažu da očuvate zdravo srce i smanjuju rizik od srčanog udara. To je boja koja pomaže i u zaštiti od urinarnih infekcija, pa je dobrodošla na tanjir upravo da biste izbegli stalno ustajanje od stola.
Informer
Bela
Namirnice iz ove grupe imaju antibakterijska svojstva, regulišu krvni pritisak, smanjuju nivo štetnog holesterola. Neka se na vašem tanjiru uvek nađe nešto od povrća u ovoj boji: beli luk, celer, karfiol, rotkva ili ren.
Nije loše da znate
Mislite na boje dok pripremate hranu. Zelena je osetljiva na visoke temperature i dugo kuvanje. Ove namirnice je najbolje da jedete u sirovom stanju, kuvane na pari ili blanširane.
Antocijani (pigmenti) u voću i povrću crvene i ljubičaste boje takođe su osetljivi i brzo prelaze u vodu prilikom kuvanja. Narandžasta boja je relativno stabilna na visokim temperaturama.