12.10.2023.

20:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Ishrana i holesterol! Dijeta koja smanjuje masnoće i čuva srce

Smanjenje holesterola je najvažnija stvar koju možete da uradite kako biste smanjili rizik po zdravlje, posebno srca i krvnih sudova koje ova vrsta masnoća sužava. Nutricionisti objašnjavaju da se uvek počinje sa promenom režima ishrane u trajanju od tri do šest meseci, što je dovoljno da se nivo holesterola spusti za 10-15 odsto bez primene lekova. Nikako se ne preporučuje drakonska dijeta, već je neophodno da osoba nauči zdravo da se hrani.

Opšte preporuke za smanjenje holesterola ishranom

* Smanjite ukupni kalorijski unos, i smanjite telesnu masu ukoliko je povišena.

Informer

Na dijetu ako ste gojazni

* Smanjite unos zasićenih masti kao što su puter, kokosovo ulje, masne vrste mesa (crveno meso), masni delovi mesa, punomasni mlečni proizvodi, organi životinja, mesne prerađevine. Danas se dosta polemiše o ulozi masnoća, ali su ovo još uvek važeće preporuke.

* U potpunosti izbacite hranu koja je izvor trans masnoća: hidrogenizovane biljne masnoće, delimično hidrogenizovane biljne masnoće (pržena hrana, pekarski proizvodi, margarin, instant supe, grickalice...). Ovo je najštetnija vrsta masnoća koja nikako ne bi trebalo da bude deo ishrane ni zdravih, a ni osoba sa bilo kojim zdravstvenim problemom.

* Smanjite unos šećera i hrane koja je izvor prostih šećera (dakle slatkiša, ali i proizvoda od belog brašna).

* Smanjite unos soli - potrebno je biti umeren i koristiti himalajsku so kao odličan izvor velikog broja minerala.

* Smanjite unos alkohola.

Informer

Birajte vlakna i zdrave masnoće

* Povećajte unos hrane koja je izvor rastvorljivih dijetnih vlakana poput mahunarki (grašak, pasulj, sočivo, soja), ovsa, ječma, bobičastog voća, jabuka, kruški, suvih šljiva, prokelja…

* Birajte biljne izvore proteina: mahunarke, pečurke, amarant, kinou, proizvode od soje (ukoliko imaju potvrdu da nisu od genetski modifikovane žitarice).

* Povećajte unos namirnica izvora omega 3 masnoća poput masne vrste ribe (tuna, losos, haringa, skuša, bakalar), čia semenki, lanenog semena, oraha.