18.10.2023.

22:00

Foto: Shuuterstock

Magazin

Kako da ublažite bol u glavi a da ne pijete uvek lekove? I samomasaža pomaže

Migrena je vrsta glavobolje prepoznatljiva po pulsirajućem bolu samo u jednom delu glave. Procenjuje se da 12 odsto odraslih boluje od migrene, najviše u četvrtoj i petoj deceniji života, a žene čak tri puta češće. Javlja se i zbog stresa, nedostatka sna, iscrpljenosti, hormonskog disbalansa, kao i promene vremena. Obično većina nas poseže za tabletama čim se bol javi, ali samomasaža može biti od velike pomoći.

Ukoliko često imate migrenozne napade, masirajte ove tačke čim osetite umor i olakšajte sebi. Svaku tačku masirajte kružnim pokretima u trajanju od 30 sekundi do minut.

1. Kružnim pokretima masirajte tačku na prelazu između nosa i čela, odnosno na sredini između obrva. Osim što se masiranjem ovog dela ublažava glavobolja, istovremeno se otklanja i osećaj umora u očima.

Informer

Masirajte prostor između obrva

2. Jagodicama prstiju pritisnite dve simetrične tačke na unutrašnjim ivicama obrva. Jasnije ćete videti i smanjiće se pritisak koji ste osećali u tom delu.

3. Pritisnite tačke sa obe strane nozdrva, u ravni sa zenicama, tačno na mestu gde se završavaju jagodične kosti. Na ovaj način se oslobađa napetost u sinusima, uklanjaju glavobolja i zubobolja.

4. Ako osećate jak bol u glavi i napetost u vratu, masirajte mesto na potiljku tamo gde počinje da raste kosa.

5. Pronađite malo udubljenje u predelu iznad uha i masirajte ga naročito kada osetite umor.

Informer

Masirajte tačku koja se u u akupukturi naziva He-Gu

6. Masaža dela šake između palca i kažipsta pomoći će da se ukloni napetost i bol u kičmi, kao i glavobolja koja je karakteristična za vratni pojas.

Uz samomasažu pijte dovoljno vode

Za one koji imaju problem sa migrenom, kako za prevenciju tako i za umirivanje tegoba, veoma je važno da svakodnevno unose dosta vode, preporučuje beogradski fizioterapeut Predrag Filipović.

- Kod masaže slepoočnica prste treba postaviti na slepoočnice, pa lagano kružnim pokretima masirati i pratiti sopstveni osećaj prijatnosti. Povećavati pritisak samo do prijatne granice bola. Posle pet sekundi treba napraviti pauzu pa sve ponoviti. Preporučuje se masaža kompletnog vlasišta i lagano masiranje od centralnog dela ka ušima tokom kojeg će se pomerati koža, a pritom će biti postignut efekat bolje prokrvljenosti i smirivanju bola - savetuje Filipović.